NAZIV PROJEKTA: "CENTAR ZA SIGURNOST I KVALITETU HRANE"
NAZIV KORISNIKA: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
NAZIV PARTNERA: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 63.873.759,00 kuna
IZNOS BESPOVRATNIH SREDSTAVA: 61.303.629,00 kuna
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. godine
Rekonstrukcija postojeće zgrade (zgrade B) u kojoj će biti smješten Centar za sigurnost i kvalitetu hrane, te dogradnja i rekonstrukcija spojnog hodnika (ABC) s matičnom zgradom Zavoda, uz elemente energetske učinkovitosti;
Opremanje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane novom sofisticiranom znanstvenoistraživačkom opremom te laboratorijskim i uredskim namještajem koji će se nalaziti na dvije lokacije (na lokaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kao i na lokaciji partnera na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u Laboratoriju za senzorska svojstva poljoprivrednih prehrambenih proizvoda);
Nabavka ICT opreme koja će omogućiti sigurno pohranjivanje baza podataka i rezultata istraživanja, te povezivanje s bazama drugih znanstveno-istraživačkih institucija, bazama vezanim uz sigurnost hrane u EU i šire (e-infrastruktura). Novi multimedijalni sustav za prezentaciju i diseminaciju rezultata istraživanja omogućit će distribuciju i upravljanje audiovideo sadržajima (uživo, na zahtjev). Sustav će prvenstveno omogućiti snimanje stručnih skupova, predavanja, okruglih stolova i slično i njihov streaming uživo ili distribuciju na zahtjev;
Provedba organizacijske reforme kroz unapređenje organizacije radnih mjesta, standardizacije rada, te rješavanjem izazova vezanih uz upravljanje i učinkovitost, a kako bi se postigla koncentracija IRI opreme i infrastrukture, te stvorio učinkovitiji znanstveno-istraživački sustav;
Prikupljanje uzoraka tla, vode, meda, maslinovog ulja, sira, mesa i drugih proizvoda u svrhu određivanja izotopnog omjera karakterističnih elemenata, utvrđivanje senzorskih svojstava, utvrđivanje povezanosti senzornih svojstava proizvoda s tehnološkim postupcima, okolišnim čimbenicima, preferencijama i socio-demografskim pokazateljima potrošača, provedba znanstvenih istraživanja, izrada karte izotopa karakterističnih elemenata na području RH, koja će se koristiti kao osnova i za daljnja istraživanja u području proizvodnje hrane, te sigurnosti i kvalitete hrane (nakon završetka projekta);
Promocija nove IR infrastrukture i Centra za sigurnost i kvalitetu hrane prema ciljanim skupinama, znanstveno istraživačkoj zajednici i općoj javnosti u Hrvatskoj i inozemstvu kroz elemente komunikacije i vidljivosti.
OPĆI CILJ projekta je doprinijeti unapređenju znanstvene i istraživačke infrastrukture kroz jačanje istraživačkih kapaciteta otvorenih za inovacije kako bi se poboljšala kvaliteta i dostupnost istraživanja kao podrška jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i društvenom razvoju.
Ojačati znanstveno-istraživačke kapacitete Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Agronomskog fakulteta Zagreb usmjerene znanstvenoj izvrsnosti kroz gradnju i opremanje te provođenje organizacijske reforme kako bi se poboljšala kvaliteta, opseg i relevantnost istraživačkih aktivnosti u području sigurnosti i kvalitete hrane.
Osigurati da Centar za sigurnost i kvalitetu hrane postane regionalna znanstveno-istraživačka platforma koja će omogućiti privlačenje vrhunskih znanstvenika, provođenje novih znanstveno-istraživačkih projekata, povećanje broja istraživača koji rade na poboljšanoj IRI infrastrukturi, unapređenje nastavnih aktivnosti korisnika i partnera, povećanje broja znanstveno-istraživačkih radova.
Krajnji rezultat projekta bit će osnovan i funkcionalan Centar za sigurnost i kvalitetu hrane koji će modernom istraživačkom infrastrukturom povećati osnovu za optimalno korištenje znanstvenih potencijala (ljudskih resursa i opreme kroz provedbu organizacijske reforme) i doprinijeti globalnom fondu znanja; povećati broj znanstvenih radova u kojima se opisuju izvorni rezultati istraživanja u znanstvenim časopisima indeksiranim na platformi Web of Science; direktno i indirektno doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta; doprinijeti poboljšanju kvalitete života građane Europske unije. Dugoročno, projekt će doprinijeti gospodarskom razvoju kroz, na znanju utemeljenom jačanju konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane.
dr. sc. Adela Krivohlavek
Voditelj Službe
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju