
Svjesni važnosti sigurnosti hrane, po sedmi put 7. lipnja 2025. godine obilježavamo Svjetski dan sigurnosti hrane. Akciju obilježavanja pokrenule su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO). Moto ovogodišnjeg dana sigurnosti hrane je znanost u akciji. Hrvatska i svi njeni stanovnici ulaskom u Europsku uniju postali su dijelom najzaštićenijeg područja po pitanjima sigurnosti hrane, a stanje na tržištu se svakodnevno provjerava kroz provođenje nacionalnih monitoringa svih vrsta hrane. Sve informacije dobivene takvim nadzorom prikupljaju se i obrađuju u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), koja provodi neovisne procjene rizika i daje znanstvene savjete i mišljenja, koja su temelj EU-ovih standarda za sigurnost hrane. Dodatno, kroz sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), provodi se razmjena informacija među državama članicama, što ubrzava reakciju nacionalnih tijela za sigurnost hrane u slučaju rizika za javno zdravlje koji proizlaze iz prehrambenog lanca. Do poteškoća može doći u svim dijelovima proizvodnje, prerade, distribucije, skladištenja, transporta, pripreme i konzumacije hrane. U svim tim fazama pomaže nam znanost i nove znanstvene spoznaje i propitivanje starih znanja, kako bismo imali što više koristi od hrane koju konzumiramo, uz što manje neželjenih događaja koji narušavaju povjerenje u sustav sigurnosti hrane.
Pripremila: Dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing., znanstvena suradnica, voditeljica Centra za sigurnost i kvalitetu hrane
Fotografija: WHO