Novost 06.06.2025
Svjetski dan sigurnosti hrane 2025
Image
Svjetski dan sigurnosti hrane

Svjesni važnosti sigurnosti hrane, po sedmi put 7. lipnja 2025. godine obilježavamo Svjetski dan sigurnosti hrane. Akciju obilježavanja pokrenule su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO). Moto ovogodišnjeg dana sigurnosti hrane je znanost u akciji. Hrvatska i svi njeni stanovnici ulaskom u Europsku uniju postali su dijelom najzaštićenijeg područja po pitanjima sigurnosti hrane, a stanje na tržištu se svakodnevno provjerava kroz provođenje nacionalnih monitoringa svih vrsta hrane. Sve informacije dobivene takvim nadzorom prikupljaju se i obrađuju u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), koja provodi neovisne procjene rizika i daje znanstvene savjete i mišljenja, koja su temelj EU-ovih standarda za sigurnost hrane. Dodatno, kroz sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), provodi se razmjena informacija među državama članicama, što ubrzava reakciju nacionalnih tijela za sigurnost hrane u slučaju rizika za javno zdravlje koji proizlaze iz prehrambenog lanca. Do poteškoća može doći u svim dijelovima proizvodnje, prerade,  distribucije, skladištenja, transporta, pripreme i konzumacije hrane. U svim tim fazama pomaže nam znanost i nove znanstvene spoznaje i propitivanje starih znanja, kako bismo imali što više koristi od hrane koju konzumiramo, uz što manje neželjenih događaja koji narušavaju povjerenje u sustav sigurnosti hrane.


Pripremila: Dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing., znanstvena suradnica, voditeljica Centra za sigurnost i  kvalitetu hrane


Fotografija: WHO