Novost 15.03.2024
U Zavodu je održana radionica za edukaciju i savjetovanje proizvođača prehrambenih proizvoda i stjecanje uvjeta za dobivanje oznake „Plavi ceker“
Oznake: 
Image
Plavi ceker

U četvrtak, 14. ožujka 2024. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana je Radionica za edukaciju i savjetovanje proizvođača prehrambenih proizvoda. Cilj radionice bio je educirati male proizvođače hrane kako poboljšati kvalitetu svojih proizvoda te steći uvjete za dobivanje oznake „Plavi ceker“, kao dodane vrijednosti proizvoda te njihove bolje prepoznatljivosti na tržištu. Predavanja na radionici održali su prof. dr. sc. Nada Vahčić, redovita profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., voditeljica Odjela za sanitarnu mikrobiologiju te dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing., voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Predavači su posebno istaknuli važnost primjene načela HACCP sustava u proizvodnji hrane, čiji je cilj smanjenje rizika od štetnih utjecaja mikrobioloških čimbenika na hranu te povećanja sigurnosti hrane. Predstavljeni su primjeri pravilnog načina deklariranja prehrambenih proizvoda, kao i loši primjeri deklaracija s prijedlozima za poboljšanje. Na poseban je način predstavljen sustav bodovanja i ocjenjivanja senzorskih svojstava hrane i pruženi su primjeri iz prakse koji ukazuju na koji način proces proizvodnje hrane može utjecati na izmjenu njezinih senzorskih svojstava.

Radionicu je organizirao Grad Zagreb – Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.


Služba za zdravstvenu ekologiju

Image
Plavi ceker_2
Image
Plavi ceker