Novost 25.10.2021
U petak su Cjepni punkt Velesajam posjetili Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides i ministar zdravstva, prof. dr sc. Vili Beroš
Oznake: 
Image
Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides

Europska strategija za cjepiva i provedba nacionalne kampanje cijepljenja u Hrvatskoj te daljnja suradnja u okviru Europske zdravstvene unije, Europskog tijela za pripravnost i odgovor u hitnim slučajevima (HERA) te europskog plana za borbu protiv raka bile su glavne teme susreta ministra Vilija Beroša i europske povjerenice za zdravstvo i sigurnost hrane Stelle Kyriakides, koji su tim povodom obišli Cijepni punkt na Zagrebačkom Velesajmu i Kliniku za dječje bolesti u Zavodu za hematologiju i onkologiju.

„Usklađeni pristup Unije cijepljenju i nadalje je ključan, posebno imajući u vidu potrebu jačanja opreza u vezi s novim varijantama virusa, ali i za obnovu gospodarskih aktivnosti i osiguranje održivosti zdravstvenih sustava“ izjavila je povjerenica Kyriakides naglašavajući da je Hrvatska važan kotač u mehanizmu borbe s COVID-19 u EU te je poručila hrvatskim građanima da se cijepe kako bi zaštitili sebe, svoje sugrađane i očuvali zdravstveni sustav u punom opsegu.

Ministar Beroš pozdravio je poruku povjerenice Kyriakides dodajući: "COVID-19 i sama provedba cijepljenja više, nego ikada naglašavaju našu društvenu odgovornost. Nitko nije siguran dok nismo svi sigurni. Prema tome, stav prema cjepivu nije osobna stvar pojedinca, nego odluka koja se tiče svih nas, od lokalne do globalne razine. Dovoljno procijepljene zemlje pokazuju primjerom da nam je povratak u normalan život nadohvat ruke. Samo treba pružiti ruku i cijepiti se. To je izazov na kojeg moramo odgovoriti zajedno s našim građanima. Hrvatska može i mora bolje!"

Pritom je ministar Beroš naglasio da je hrvatska Vlada osigurala dovoljno doza cjepiva koje je maksimalno dostupno svim građanima te je prioritet daljnje ubrzanje cijepljenja, kako bismo dostigli što veću procijepljenost i kolektivnu zaštitu od bolesti COVID-19. Uz svu potrebnu logistiku, naveo je i uspješno uvođenje COVID-19 potvrda u sustavima zdravstva i socijalne skrbi te kontinuiranu komunikaciju struke, kao i članova Stožera koji svakodnevno ističu učinkovitost cjepiva posebno navodeći prevladavajući udio necijepljenih kod novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr. sc. Sandra Šikić, izrazila je srdačnu dobrodošlicu povjerenici i ministru na Cijepni punkt Velsajam, mjesto na kojem Zavod već dugi period, u suradnji sa Domovima zdravlja Zagreb – Centar, Zagreb – Zapad i Zagreb – Istok, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama te Gradskim uredom za zdravstvo provodi masovno cijepljenje stanovnika grada Zagreba.

„Cijepni punkt Velesajam za potrebe masovnog cijepljenja otvoren je 7. travnja 2021. godine i ovdje je dosad utrošeno 260.000 doza cjepiva protiv COVID-a 19, što vjerno prikazuje nepokolebljiv trud i neumoran rad liječnika i medicinskog osoblja u borbi za očuvanje zdravlja naših sugrađana. Osim samog cijepljenja naših sugrađana, NZZJZ kontinuirano ulaže velike napore u poticanje i motiviranje sugrađana za cijepljenje protiv COVIDa-19 kroz sve raspoložive kanale komunikacije, kako bismo zajedno došli do konačne pobjede nad pandemijom.“

Povjerenica i ministar dodatno su istaknuli važnost jačanja kapaciteta EU-a za pripremu, sprječavanje i zaštitu od budućih pandemija, poboljšanju otpornosti zdravstvenih sustava i izgradnji prevencije, liječenja i skrbi za bolesti poput raka. Novo Europsko tijelo za pripravnost i odgovor u hitnim slučajevima (HERA) kamen je temeljac ovog rada koji će osigurati trajnu strukturu za upravljanje rizicima, globalni zdravstveni nadzor, fleksibilne proizvodne kapacitete, razvoj cjepiva i medicinska istraživanja.

„Željela bih zahvaliti našim hrvatskim kolegama na vrijednim doprinosima u dosadašnjim prijedlozima i radujem se daljnjoj bliskoj suradnji, kako bi Europska zdravstvena unija postala stvarnost. S europskim planom za borbu protiv raka radit ćemo na poboljšanju prevencije, liječenja i njege te pomoći u rješavanju utjecaja COVID-a na oboljele od raka u EU. Sve ove inicijative, uzete zajedno, pomažu nam da odgovorimo na snažan i jasan poziv naših građana za aktivnijom Europom u području zdravlja“, zaključila je Kyriakides.

Stelle Kyriakides