Novost 28.05.2024
U Novom Zagrebu - istok održan 12. sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“
Image
Sajam zdravlja_1
12. izdanje Štampar u tvom kvartu posvećeno Svjetskom danu nepušenja okupilo veliki broj građana.

12. po redu, Sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“ u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grada Zagreba te Doma zdravlja Zagreb - Centar održan je u Gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok, na platou Mamutice. Ovo edukativno događanje, koje je svojim dolaskom uveličao i gradonačelnik Grada Zagreba, g. Tomislav Tomašević, ponovno je okupilo veliki broj građana, posebice stanovnika gradske četvrti, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života. 12. izdanje posvećeno je Svjetskom danu nepušenja te su djelatnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti informirali zainteresirane građane o Školi nepušenja. Svaki pušač koji prestane pušiti, svaki mladi čovjek koji odluči nikada ne započeti, svaka zajednica koja odluči promovirati zdravlje – svi oni čine razliku! 

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s liječnicima i kineziologom te dobiti prijedloge primjerene prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, posjetitelji su imali mogućnost obaviti preventivne preglede te provjeriti razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva. Brojni su to i učinili, a zanimanje je vladalo i za savjetovanja o kozmetici, razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu. Izuzetan je interes bio i za obavljanje preventivnog mamografskog pregleda žena koje su se unaprijed naručile. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani, ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti.  

„Današnji smo Sajam zdravlja odlučili posvetiti Svjetskom danu nepušenja, koji se svake godine obilježava 31. svibnja te predstavlja globalnu inicijativu za podizanje svijesti o opasnostima pušenja i promoviranje zdravog načina života. Pušenje je vodeći uzrok brojnih bolesti, uključujući rak, bolesti srca i dišnog sustava, a također predstavlja značajan teret za naše zdravstvene sustave. No, iza tih zastrašujućih statistika, kriju se i brojne priče o uspjehu - priče o ljudima koji su uz pomoć svojih obitelji, prijatelja i zajednice uspjeli prestati pušiti i započeti zdraviji život. Upravo zato je važno da se, kao zajednica, okupimo i pružimo podršku jedni drugima.“ naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med.  


Pripremila: Jelena Jonke Badić, mag. novin. 

Image
Sajam zdravlja_1
Image
Sajam zdravlja_2
Image
Sajam zdravlja_10
Image
Sajam zdravlja
Image
Sajam zdravlja_3
Image
Sajam zdravlja_9
Image
Sajam zdravlja_8
Image
Sajam zdravlja_5
Image
Sajam zdravlja_6
Image
Sajam zdravlja_7
Image
Sajam zdravlja_11
Image
Sajam zdravlja_4