Novost 22.02.2024
Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, stručnjaci Službe za javno zdravstvo Zavoda održali javnozdravstvenu akciju
Image
SAFU_3

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače, s ciljem podizanja svijesti o raku, mogućnostima prevencije, ranog otkrivanja i liječenja raka. Rak predstavlja golemi teret za društvo, a pojava raka povećava se s dobi i kod muškaraca i žena, a zbog visoke učestalosti i visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba. Najčešći čimbenici rizika su pušenje, prekomjerna težina i pretilost, tjelesna neaktivnost, alkohol te infekcije. Stoga su djelatnici Službe za javno zdravstvo našeg Zavoda u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU) održali stručna predavanja o pravilnoj prehrani, učinkovitoj tjelesnoj aktivnosti i nepušenju. Provedenom edukacijom, osim Svjetskog dana borbe protiv raka obilježeni su i Tjedan zdravlja na radnom mjestu te nadolazeći Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima.

Nakon predavanja, sudionicima javnozdravstvene akcije omogućena je provjera krvnog tlaka, razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analiza tjelesne mase uz liječničko, sestrinsko, nutricionističko, kineziološko te edukacijsko-rehabilitacijsko savjetovanje.

Provedbom javnozdravstvenih akcija nastojimo podići razinu općeg znanja o malignim oboljenjima, ali i potaknuti sudionike na usvajanje zdravih životnih navika i obavljanje preventivnih pregleda!


Služba za javno zdravstvo

Image
SAFU_3
Image
SAFU_1
Image
SAFU_2
Image
SAFU_7
Image
SAFU_4
Image
SAFU_5
Image
SAFU_6