Novost 04.10.2021
Održana svečana 216. gerontološka tribina
Image
Međunarodni dan starijih osoba
​​​​​​​Tribina „Moderne tehnologije za svaku dob“ donijela važne smjernice za pomoć našim starijim sugrađanima

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana je 216. gerontološku tribina „Moderne tehnologije za svaku dob“. Ovogodišnje izdanje tribine ponovo je organizirala Služba za javnozdravstvenu gerontologiju NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se starije osobe susreću u suživotu s modernim tehnologijama. Na događaju su sudjelovali istaknuti domaći i svjetski stručnjaci koji su iznijeli zanimljive i poučne podatke te dodatno naglasili važnost brige o našim starijim sugrađanima.

Osobe starije životne dobi suočene su sa smanjenom reaktivnošću i problemima s vidom što im znatno otežava držanje koraka sa suvremenom tehnologijom. S ciljem dodatnog podizanja svijesti o poteškoćama s kojima se suočavaju naši stariji članovi obitelji i sugrađani, današnja tribina „Moderne tehnologije za svaku dob“  okupila je cijenjene domaće i svjetske stručnjake. Gostima Tribine obratile su se dr. med. Danica Kramarić, izaslanica ministra zdravstva RH, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu, Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva rada i socijalne skrbi, dr. sc. Romana Galić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, prim. dr. sc. Željka Josipović Jelić, dr. med., zamjenica pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo te ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, dr. sc. Sandra Šikić.

„Za naše najstarije sugrađane trenutno jednu od najvećih i najkompleksnijih nepoznanica predstavlja upravo upotreba suvremenih tehnologija, o kojima svakim danom ovisi sve više osnovnih društvenih aktivnosti. Primjer za to su posljednje dvije godine, kada su naši najstariji zbog nemogućnosti korištenja određenim tehnologijama uistinu puno vremena proveli sami i bez kontakta sa svojim obiteljima. Međutim, u NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ čvrsto vjerujemo kako postoje rješenja koja će našim starijim sugrađanima olakšati integraciju u suvremeno tehnološko društvo i sigurni smo da ćemo do njih doći ovim prvim, malim korakom – skretanjem pozornosti na ovo važno društveno pitanje“, istaknula je dr. sc. Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Na posebno zanimljivom predavanju „Starenje u Japanu“, dr. sc. Iza Kavedžija (Sveučilište u Cambridgeu) iznijela je niz informacija zbog kojih Japan broji rekordnih 86.510 stogodišnjaka, a također istovremeno drži status jedne od tehnološki najnaprednijih zemalja svijeta. S druge strane, prim. prof. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. (NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“) osvrnuo se na korištenje modernih tehnologija tijekom pandemije COVID-19 u domovima za starije osobe, uz poseban naglasak na protekle dvije godine, obilježene pandemijom. Predstavljen je i projekt „Snažna patronažna“, osmišljen kao komunikacijski trening iz područja promicanja zdravlja i prevencije bolesti. Rezultate projekta iznijela je Ana Puljak, dr. med., NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Naposljetku, Tribina je zaključena predstavljanjem Deklaracije o suradnji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatske udruge patronažnih sestara.