Novost 27.09.2022
Održan sedmi međunarodni Dan dojki & Bra day
Image
bra day
Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Prepoznavši veličinu ovog javnozdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe, Vlada Republike Hrvatske na sjednici u lipnju 2006. godine usvojila je Nacionalni program ranog otkrivanje raka dojke.

U subotu, 24. rujna na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupili su se brojni građani kako bi podržali ovu hvale vrijednu edukativnu akciju! Dan dojki & Bra Day (Breast Reconstruction Awareness Day) posvećen je ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije, ukoliko je dojka uklonjena zbog raka jer upravo rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.

Akciju Dan dojki & Bra Day već tradicionalno organizira Hrvatska liga protiv raka te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Grad Zagreb, a podupiratelji akcije su Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Sveučilište u Zagrebu - Medicinski fakultet, Klinička bolnica Dubrava (KBD) - Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju i Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju (HDPREK) te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv.Juraj. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom, kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u djagnostici eventualnog lokalnog povrata. Brojni građani svojim dolaskom podržali su ovu hvale vrijednu edukativnu akciju, poslušali korisne savjete od strane stručnih osoba i poticajne priče brojnih žena.

Humanitarnom kupnjom sadnica vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – upravo simbolična i za ovu akciju, mnogobrojni posjetitelji podržali su Hrvatsku ligu protiv raka te najvažnije pružili podršku svim oboljelima. “Drago mi je da smo ponovno uživo s brojnim građanima i stručnjacima održali sedmu po redu javnozdravstvenu kampanju Dan dojki i Bra day. Ovom kampanjom želimo osvijestiti žene o važnosti očuvanja zdravih dojki, ukazivati na nužnost odlazaka na redovite preventivne preglede dojki te educirati sve one žene kojima će trebati ukloniti dojku zbog raka ili one kojima je dojka već uklonjena da je mogu rekonstruirati nekom od brojnih kirurških tehnika koje izvode plastični i rekonstrukcijski kirurzi. A koliko je taj zahvat bitan za zadovoljstvo pacijenata, najbolje su ukazale brojne pacijentice koje su podijelile svoju priču i time potaknule i ohrabrile sve one žene koje će se tek suočiti s dijagnozom raka dojke” - izjavio je pokretač Dana dojki & Bra daya u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, dr. med.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Prepoznavši veličinu ovog javnozdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe, Vlada Republike Hrvatske na sjednici u lipnju 2006. godine usvojila je Nacionalni program ranog otkrivanje raka dojke, a ciljevi programa su smanjiti mortalitel od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

Dan dojki i Bra day održan je sedmi put, a na Cvjetnom trgu u subotu podršku su svojim dolaskom pružili uz brojne građane, stručne osobe, kao i mnoge osobe iz javnog života: predsjednik HLPR prof.dr.sc Damir Eljuga, u ime Odbora za zdravstvo, dr.med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije, u ime Predsjednika Sabora, dr.sc. Ivan Ćelić, specijalist psihijatrije, ispred HZZO-a, dr.med.spec. epidemiologije Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, u ime Grada Zagreba, Jasna Tucak, voditeljica Odsjeka za promicanje zdravlja Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. med. Božo Gorjanc, estetski kirurg Kliničke bolnica Dubrava (KBD), Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. Također su sudjelovale osobe iz javnog života: Goran Grgić, Anica Martinović, Ankica Dobrić, Miro i Sara Ungar, Pedro Soltz i supruga Iris, Olja Vori, Tarik i Lejla Filipović, Sanja Pilić i mnogi drugi.

Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day
Image
Dan dojki & Bra day