Novost 26.06.2020
Obljetnica smrti utemeljitelja hrvatskog sustava javnoga zdravstva dr. Andrije Štampara
Oznake: 
Image
Dr. Andrija Štampar

Dr. Andrija Štampar, velikan hrvatskog zdravstva, umro je na današnji dan 26. lipnja 1958. godine u Zagrebu. Bio je vodeći hrvatski autoritet na području epidemiologije te začetnik preventivne medicine. Upravo ovom hrvatskom velikanu možemo zahvaliti na velikom nasljeđu koje nam je ostavio, a koje posebice danas, u doba borbe protiv pandemije koronavirusa, dolazi do izražaja.

Andrija Štampar jedan je od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), za koju je uredio njen Ustav, sudjelujući pri formuliranju definicije zdravlja - Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti. Ipak, najveće međunarodno priznanje za svoj rad akademik Štampar je primio 1957. godine kada mu je u Meksiku uručena nagrada Léon Bernard, najznačajnije svjetsko priznanje za zasluge na polju javnoga zdravstva.

Kako bi mu se odalo priznanje za sva zdravstvena dostignuća u Hrvatskoj i svijetu, 1949. godine osnovani Higijenski zavod danas nosi naziv Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Radi se o vodećoj ustanovi u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Hrvatske, a njegove djelatnosti su javno zdravstvo, epidemiologija, zdravstvena ekologija i zaštita okoliša, klinička mikrobiologija, školska i adolescentna medicina, javnozdravstvena gerontologija, prevencija ovisnosti i zaštita mentalnoga zdravlja.