Novost 09.11.2023
Movember
Image
Movember

Brkati studeni, poznatiji i kao Movember, mjesec je u kojem se zdravstveni fokus stavlja na osvještavanje javnosti o zaštiti zdravlja muškaraca. To je doba godine kada u znak podrške pripadnicima „jačeg spola“ brojni muškarci puštaju brkove, a sve s ciljem podrške u borbi protiv raka testisa i raka prostate. 

Rak prostate posljednjih nekoliko godina vodeći je uzrok po pojavnosti kod malignih bolesti u muškaraca. U Republici Hrvatskoj, prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak HZJZ-a za 2020. godinu, bilježimo 2.299 novooboljelih osoba od raka prostate, tako da isti čini 19% svih novootkrivenih malignih bolesti kod muškarca. U navedenoj godini 785 muškaraca je izgubilo životnu bitku s ovom bolesti. U gradu Zagrebu ovo sijelo također predstavlja vodeći javnozdravstveni izazov u malignih bolesti kod muškarca, tako da 2020. godine bilježimo 433 novooboljela, naša sugrađana. U najvećem broju slučajeva ova maligna bolest javlja se iznad 60. godine života, a pojavnost iste u stalnom je porastu. U početnoj fazi bolesti simptoma nema, s vremenom se počinju javljati relativno nespecifične promjene u vidu: učestalog mokrenja, pogotovo noću, otežanog mokrenja, boli i pečenja prilikom mokrenja, prisustva krvi u urinu pa do nemogućnosti održavanja mlaza mokraće. Nastavno na nove Europske smjernice za probir raka preporučuje se PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, no programi populacijskih probira na nacionalnim razinama još nisu do kraja definirani. Osim navedenog testiranja potrebno je kod muškaraca osvijestiti i potrebu za redovitim preventivnim pregledom kod urologa. Ukoliko se rak prostate otkrije u početnom stadiju, postotak izlječenja doseže vrlo visokih 98%.

Za razliku od raka prostate, rak testisa se u najvećoj mjeri javlja kod muškaraca mlađe životne dobi, tako da većinu novooboljelih čine muškarci mlađi od 50 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak u 2020. u Hrvatskoj bilježimo 200 novooboljelih osoba. Simptomi raka testisa su sljedeći: pojava bezbolne kvržice ili otvrdnuće na testisu, bol u predjelu donjeg trbuha, preponama ili pak u donjem dijelu leđa, prisustvo krvi u ejakulatu.

Kako bi na vrijeme uočili određene promjene i kako bi se rak testisa otkrio što ranije, muškarcima je potrebno osvijestiti potrebu za samopregledom testisa. Ova bolest ima vrlo dobro prognozu ukoliko se na vrijeme otkrije. Nastavno na posljednje studije o preživljenju, petogodišnje preživljenje procjenjuje se na 95%.

Osim prevencije i zaštite muškoga zdravlja, osobito u borbi protiv raka prostate i raka testisa, cilj javnozdravstvenog pokreta Movember jest osvijestiti širu javnost o bolestima koje prvenstveno pogađaju muškarce, ali i potaknuti javnost na promišljanje i djelovanje prema zaštiti mentalnog zdravlja te, naposljetku, prevenciji samoubojstava. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omjer suicida između muškaraca i žena u Hrvatskoj iznosi 3.85 naprama 1. Drugim riječima, muškarci su češće skloniji provedbi suicidalnih ideja i planova u odnosu na žene. Povrh toga, prema podacima NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ muškarci nisu skloni traženju pomoći za vlastito mentalno zdravlje (2/3 korisnika usluga vezanih uz mentalno zdravlje su žene).

Muškarci mogu prevenirati rak prostate promjenom nekoliko životnih navika, a koje dokazano prema Europskoj mreži za informiranje o raku odgađaju ili preveniraju nastanak raka prostate:

  1. Održavajte zdravu prehranu
  2. Pratite unos masti: ograničite unos zasićenih masti i crvenog mesa; preferirajte zdravije masti iz izvora kao što su riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje. 
  3. Ostanite fizički aktivni: Redovito se bavite tjelovježbom, kao što je brza šetnja, trčanje ili drugi oblici aerobne aktivnosti. 
  4. Održavajte zdravu tjelesnu težinu: prekomjerna težina ili pretilost povezane su s većim rizikom od raka prostate. 
  5. Izbjegavajte pušenje i ograničite alkohol: pušenje je povezano s povećanim rizikom od agresivnog raka prostate.  
  6. Ostanite hidratizirani  
  7. Poznavanje obiteljske povijesti: Ako postoji obiteljska povijest raka prostate, vaš rizik može biti veći.  

Misao kako bolest pogađa nekog drugog, a ne nas, u potpunosti je pogrešna. Iako bi o zdravlju trebalo brinuti svakog dana u godini, barem u studenom fokus javnosti stavlja se na zdravlje muškaraca te pritom brojne muškarce, ali i žene osvještava o prevenciji i brizi te ih upućuje na preglede koji život znače.

Stoga brinimo o svojem i zdravlju naših najmilijih već danas!


Pripremila: prim. Melita Jelavić, dr.med., specijalist epidemiolog, voditeljica Službe za epidemiologiju