Novost 14.05.2024
Hrvatski dan šećerne bolesti 2024. - Zajedno smo jači
Image
Hrvatski dan šećerne bolesti

Hrvatski dan šećerne bolesti se obilježava od 2022. godine kad je Hrvatski sabor donio odluku o proglašenju ovog dana s ciljem jačanja svijesti te provođenja dodatnih preventivnih aktivnosti i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti u Republici Hrvatskoj.

Šećerna bolest (dijabetes) je kronična bolest koja se pojavljuje zbog smanjene proizvodnje inzulina u gušterači ili smanjenja učinkovitosti korištenja inzulina u organizmu. Zbog poremećaja metabolizma inzulina koji regulira razinu glukoze u krvi dolazi do hiperglikemije – povišene razine glukoze u krvi. Hiperglikemija je uobičajeni znak nekontroliranog dijabetesa i tijekom vremena dovodi do oštećenja mnogih organskih sustava, osobito živaca i krvnih žila. Razlikujemo dijabetes tipa 1 (karakteriziran smanjenom proizvodnjom inzulina i trenutno se ne može prevenirati), dijabetes tipa 2 (uzrokovan inzulinskom rezistencijom, obuhvaća 90% svih osoba s inzulinom i moguće ga je prevenirati) i gestacijski dijabetes koji se pojavljuje u trudnoći.

Broj osoba s dijabetesom u svijetu se povećao sa 108 milijuna u 1980. na 422 milijuna u 2014. godini, a prevalencija je brže rasla u zemljama sa niskim i srednjim primanjima u odnosu na zemlje s visokim primanjima. Dijabetes je glavni uzrok sljepoće, zatajenja bubrega, srčanih i moždanih udara i amputacije donjih ekstremiteta u svijetu. Stopa smrtnosti od dijabetesa povećala se za 3% u razdoblju od 2000. do 2019. godine, a u zemljama s nižim i srednjim primanjima čak za 13%. Procjenjuje se da povišena glukoza u krvi dovodi do 3,4 milijuna smrti godišnje. Gotovo 80% smrti od dijabetesa je bilo u državama s nižim ili srednjim prihodima, i gotovo polovica umrlih je bila mlađa od 70. godine života. Projekcije Svjetske zdravstvene organizacije predviđaju da će se broj smrti od dijabetesa udvostručiti u razdoblju od 2005. do 2030. godine.

Procjenjuje se da u Europskoj regiji oko 60 milijuna ljudi starijih od 25 godina ima dijabetes, i to 10.3% muškaraca i 9.6% žena starijih od 25 godina, a u nekim europskim zemljama doseže već od 10 do 12% stanovništva. Prevalencija dijabetesa povećava se u svim dobnim skupinama, većinom zbog povećanja prekomjerne tjelesne težine i debljine, nezdravih prehrambenih navika, fizičke neaktivnosti i socioekonomskih nedostataka.

Prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) u Republici Hrvatskoj 2022. godine registrirano je 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu pa se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

Prema podacima iz Zdravstveno – statističkog ljetopisa Grada Zagreba za 2023. godinu, u 2022. godini šećerna bolest bila je na četvrtom mjestu u deset vodećih uzroka smrti sa 693 umrle osobe (kod muškaraca na petom mjestu s 315 umrlih, kod žena na trećem mjestu s 378 umrlih).

Prevencija dijabetesa i odgađanje komplikacija se prvenstveno odnosi na preporuke vezane uz zdravu tjelesnu težinu, fizičku aktivnost, zdravu prehranu i izbjegavanje duhana i duhanskih proizvoda (pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti) u svim dobnim skupinama. Osobe s poremećajem tolerancije glukoze ili povišenom glikemijom na tašte se nalaze u visokom riziku od dijabetesa tipa 2 koji se može drastično smanjiti s intenzivnom promjenom načina života i farmakološkim intervencijama.

Liječenje dijabetesa uključuje intervencije koje za cilj imaju snižavanje vrijednosti glukoze ispod razine koja oštećuje živce i krvne žile. Liječenje dijabetesa tipa 2 može biti određenim lijekovima, a ako je potrebno i inzulinom. Ostale važne mjere su kontrola krvnog tlaka i lipidograma, njega stopala i redovni pregledi oftalmologa zbog pojave retinopatije te praćenje stanja bubrežne funkcije zbog ranog otkrivanja bubrežne bolesti povezane s dijabetesom. Liječenje treba uključivati i zdravu prehranu, redovitu fizičku aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i izbjegavanje uporabe duhana i duhanskih proizvoda.

Obilježavanje smo ove godine proveli javnozdravstvenim akcijama u mjesnim odborima Medvedgrad i Jelenovac, gdje smo uz razgovor o prevenciji šećerne bolesti i zdravim životnim navikama proveli i mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka, tjelesne težine, indeksa tjelesne težine i sastava tijela te izdahnutog ugljičnog monoksida zainteresiranim građanima.

Odjel za promicanje zdravlja

Image
Hrvatski dan šećerne bolesti_1
Image
Hrvatski dan šećerne bolesti_2
Image
Hrvatski dan šećerne bolesti_3
Image
Hrvatski dan šećerne bolesti_1