Novost 30.01.2024
Hrvatski dan nepušenja - dan bez duhanskog dima i Škola nepušenja, 14. veljače
Image
Dan nepušenja

Pušenje duhana smatra se jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje, dok se dan nepušenja u svijetu obilježava 31. svibnja. Uz svjetski, u Hrvatskoj od 2003. godine obilježavamo i nacionalni hrvatski dan nepušenja, a čiji cilj je podsjetiti javnost na važnost nepušenja.

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se na prvi dan Korizme, s obzirom na to da je ovo specifično razdoblje u kojem ljudi u svoj život nastoje uvesti neku korisnu i zdravu naviku. Na ovaj dan želi se potaknuti pušače na prestanak pušenja, a prestanak pušenja povezati s boljim zdravljem, duljim i kvalitetnijim životom za sebe i svoju okolinu. Cilj je ne zapaliti cigaretu 24 sata, steći uvid da to nije nemoguće i nastaviti s apstinencijom.

Pušenje jest teška ovisnost s visokim ovisničkim potencijalom. Ovisnost o duhanu se može razviti već nakon nekoliko tjedana svakodnevnog pušenja, dok kod mladih čak i brže, a pušenje čak i ne mora biti svakodnevno. Sindrom ovisnosti se definira kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost.

U etiologiji ovisnosti o duhanu važnu ulogu imaju tri čimbenika i njihovo uzajamno djelovanje: sociokulturalno sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca, dostupnost duhanskih proizvoda na tržištu, kao i prikriveni marketing.

Od tehnika odvikavanja od pušenja koristi se savjetovanje kao tehnika razgovaranja, rad na prilagodbi, ublažavanje emocionalnog stresa, razvijanje vještina samopomoći, telefonsko savjetovanje, mobilne aplikacije, motiviranje za prevladavanje otpora i ambivalencije te rad na uvidu.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života važno je istaknuti ulogu i program Škole nepušenja koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. U programu je najdjelotvornije zapravo kombinacija pozitivnog razmišljanja (kognitivna strategija) i specifičnih postupaka (bihevioralna/ponašajna strategija). Program odvikavanja zasniva se na medicini utemeljenoj na dokazima. Osim prestanka pušenja važnost je u promoviranju zdravih stilova života, prevenciji bolesti te unapređenju zdravlja. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koja se prima tijekom odvikavanja od pušenja.

Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, a svi zainteresirani za sudjelovanje u programu mogu se javiti stručnjacima Službe na kontakt broj telefona: 01 38 30 066 tijekom cijele godine.

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana bez duhanskog dima, u srijedu, 14. veljače, od 10.00 do 14.00 sati telefonske linije Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti (01 46 96 117 i 46 96 287) bit će otvorene za sve upite i informacije vezene uz program Škole.


Pripremio: Boris Gracin, dr. med., psihijatar, uži specijalista iz alkoholizma i dr. ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti