Novost 25.05.2023
Dan plavog irisa
Image
Dan plavog irisa

Dan plavog irisa obilježit će se u subotu, 27. svibnja 2023. godine u organizaciji Udruge Cro - ILCO Zagreb i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, suorganizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te ostalim institucijama i udrugama, na Cvjetnom trgu u vremenu od 10,00 do 13,00 sati.

Obilježavanje ovog dana posvećeno je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva te žive s njegovim posljedicama. Ujedno je to i dan borbe protiv nastanka ove bolesti te jedna u nizu aktivnosti kojom se javnost želi upozoriti na ovaj rastući javnozdravstveni izazov današnjice.

U gradu Zagrebu godišnje se bilježi više od 600 novooboljelih osoba te više od 350 umrlih. Podaci na razini Hrvatske, također, za sada ne ohrabruju i ne pokazuju silazne trendove te se godišnje bilježi oko 3.500 novooboljelih i oko 2.000 umrlih osoba. Značaj navedenih brojeva nije samo u njihovoj veličini, već treba imati na umu da se iza njih kriju sudbine pojedinaca, njihovih obitelji, ali i sredina u kojima žive.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže te da potporom ovoj akciji i kupnjom irisa osvijestimo sebi i cijelom društvu kako zajedno trebamo raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Ujedno, iskoristimo ovo događanje kako bismo unaprijedili i promijenili odnos, i nas osobno, i društva u cjelini prema već oboljelim osobama.