Novost 19.04.2024
Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2024. - Planet protiv plastike
Image
Dan planeta zemlje

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje (eng. Earth Day) čime se već po 54. put slavi rođenje modernog ekološkog pokreta. Službena tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje je Planet protiv plastike. Uz ostale teme, najviše pozornosti se ove godine poklanja ideji o postupnom  ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, s ciljem smanjenja proizvodnje SVE plastike za 60% do 2040. godine. Odabrana tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu upotrebu te prestanak tzv. „brze mode“, uz neprestane izmjene modnih trendova koji stvaraju sve više i više odjeće od umjetnih materijala, koja se više ne upotrebljava. Istovremeno se provodi i pet primarnih  programa, a to su: Veliko čišćenje (eng. The Great Global Cleanup), Održiva moda (eng. Sustainable Fashion), Klimatska i okolišna pismenost (eng. Climate and Environmental Literacy), Canopy projekt o važnosti sadnje drveća te Zaustavite plastiku. Na stranici se mogu prijaviti sva događanja vezana uz Dan planeta Zemlje.

Događaji koji se održavaju širom svijeta na Dan planeta Zemlje su potpora zaštiti okoliša, čime se nastoji ujediniti i osvjestiti ljude iz svih dijelova svijeta o važnosti ekoloških tema i pitanja, kao što su zagađenje, sukobi, siromaštvo i ratovi. Kampanje povezane s Danom Zemlje ističu potrebu za stvaranjem zelenih gradova i pošumljavanjem, svjesnosti o klimatskim promjenama, koje diljem svijeta izazivaju prirodne katastrofe s velikim utjecajem na ljude, floru i faunu, o utjecaju i posljedicama porasta razine mora, izumiranja nekih biljnih i životinjskih vrsta, zakiseljavanju oceana.

Pandemija koronavirusa i zaustavljanje naših aktivnosti na Zemlji pokazalo nam je kako se Zemlja može brzo regenerirati ako samo malo usporimo, prilagodimo naše djelovanje.

Više o ovoj važnoj temi potražite na poveznici:  https://www.earthday.org/earth-day-2024/.


Pripremila: dr. sc. Adela Krivohlavek, Služba za zdravstvenu ekologiju