Novost 27.05.2022
Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja
Oznake: 
Image
pušenje
Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja svi zainteresirani građani pozvani su u utorak 31. svibnja od 9.00 do 12.00 sati doći na „Dan otvorenih vrata“.

Svjetski dan nepušenja obilježava se svake godine 31. svibnja na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) još od 1987. godine, povodom kojeg se širom svijeta održavaju preventivne aktivnosti radi suzbijanja pušenja kao glavnog izbježivog čimbenika rizika za nastanak brojnih bolesti. To je prilika da se istaknu određene poruke o kontroli duhana i promicanju poštivanja Okvirne konvencije o kontroli duhana (WHO) te spriječi sve agresivnije pokušaje onemogućavanja primjene ove konvencije od strane duhanske industrije.

Zabrana oglašavanja duhana, promidžbe i sponzoriranja.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja svi zainteresirani građani pozvani su u utorak 31. svibnja od 9.00 do 12.00 sati doći na adresu Mirogojska cesta 16 na „Dan otvorenih vrata“ Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Građani će imati priliku izmjeriti razinu ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, krvni tlak, uz liječničko savjetovanje i specifično savjetovanje vezano uz tjelesnu aktivnost i prehranu te informacije o štetnosti pušenja i edukativne materijale koji potiču prestanak pušenja. Mjerenje razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahnutom zraku pruža neinvazivnu i trenutnu metodu te iznimno snažan motivacijski alat jer prestankom pušenja razina CO pada što ima pozitivan učinak na organizam.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih životnih navika treba istaknuti i program „Škola nepušenja“, koji se provodi u okviru Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“. Ovaj se program zasniva na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da ostave ovu pogubnu naviku. Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine, a više informacija možete pronaći na linku. 

Povodom Svjetskog dana nepušenja ove će godine biti otvorene i telefonske linije Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti za sve upite i informacije vezane uz program Škole, i to u periodu od 13.00 do 15.00 sati. Svi zainteresirani građani mogu se javiti stručnjacima Službe na navedene brojeve telefona: 01/4696-117, 01/4696-287

Duhan ubija nas i naš planet 

Ove godine vodeća tema je: Duhan ubija nas i naš planet (Tobacco is killing us and our planet). Svjetska zdravstvena organizacija objavila je ključne poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja:

Uzgoj, proizvodnja i upotreba duhana truju našu vodu, tlo, plaže, gradske ulice kemikalijama, otrovnim otpadom, opušcima, uključujući mikroplastiku i otpad e-cigareta. Duhanska industrija nastoji odvratiti našu pažnju od štetnosti za okoliš, tako što svoje proizvode opravdava kroz „zeleno ispiranje“ (greenwashing), odnosno davanjem donacija inicijativama za održivost i izvješćivanjem o ekološkim „standardima“ koje često sami postavljaju.

  •  Duhansku industriju treba natjerati da počisti svoj nered

Duhanska industrija ostvaruje profit uništavajući okoliš, smatra se odgovornom za uništavanje okoliša i za to treba platiti štetu, uključujući i naknadu troškova prikupljanja tog otpada.

  •  Prestanite pušiti da spasite naš planet

Svaka popušena cigareta ili iskorišten duhanski proizvod rasipa dragocjene resurse o kojima ovisi naše postojanje. Prestanite pušiti za svoje zdravlje i zdravlje našeg planeta. Duhanski dim doprinosi većoj razini onečišćenja zraka i sadrži tri vrste stakleničkih plinova.

  •  Pomozite uzgajivačima duhana da prijeđu na održive usjeve

Vlade i kreatori politike trebali bi podržati proizvođače duhana da se prebace na alternativne, održivije načine za život kako bi smanjili utjecaj uzgoja, sušenja i proizvodnje duhana na okoliš, a da pri tome nastave provoditi mjere kontrole duhana.

Prestati pušiti ne znači samo baciti cigaretu, već i promijeniti stil života!

Koliko treba proći vremena da dugogodišnji pušač osjeti prednost nepušenja?

Unutar 20 minuta: krvni tlak i puls se vraćaju na normalne vrijednosti.

Nakon 8 sati: razina nikotina i ugljičnog monoksida opada, a razina kisika se vraća na normalnu vrijednost.

24 sata: ugljični monoksid se eliminira iz tijela, a pluća se počinju čistiti od katrana.

48 sati: u tijelu nema više nikotina, a osjet okusa i mirisa znatno su poboljšani

72 sata: disanje je olakšano.

2-12 tjedana: poboljšava se cirkulacija, trčanje i hodanje lakše su podnošljivi.

3 – 9 mjeseci: smanjuju se kašalj, problemi s disanjem i učestale infekcije dišnih puteva.

12 mjeseci: rizik od bolesti srca i krvnih žila je upola manji u odnosu na pušače.

Pet godina: znatno se smanjuje rizik od moždanog udara.

Deset godina nakon prestanka pušenja: rizik za pojavu raka pluća je dvostruko manji, nego u pušača, a smanjuje se i rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, grlića maternice i gušterače.

Nakon 15 godina: rizik od bolesti srca i krvnih žila jednak je riziku kod nepušača.

Budite ustrajni i razmišljajte na pozitivan način!

Marija Škes, mag. educ. reh., koordinatorica aktivnosti zdravih stilova života,
Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo