Aktivnosti
28.05.2021
Svjetski dan kretanja - Prigodno predstavljanje uređene hodačke staze i parka Živjeti zdravo u Gradu Zagrebu
Image
Svjetski dan kretanja
Vrijeme održavanja:
Na Svjetski dan kretanja, 10. svibnja 2021. u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prigodno će biti predstavljene uređene hodačka staza i park Živjeti zdravo u Gradu Zagrebu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ od početka realizacije projekta redovito provodi sve projektne aktivnosti na području grada Zagreba u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

U sklopu projekta Živjeti zdravo, a s ciljem stvaranja okruženja koja potiču redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću te da istu učinimo dostupnijom osobama svih dobnih skupina, osigurana je nabava jednoobraznih setova opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka u svakoj županiji Republike Hrvatske, kao primjer dobre prakse. Ove godine prigodno ćemo otvoriti uređene hodačku stazu i park u Gradu Zagrebu čiji cilj je svima omogućiti aktivnu provedbu slobodnog vremena vani na otvorenom, pritom ulažući u očuvanje i unaprjeđenje vlastitog zdravlja, kao i zdravlja svoje obitelji i zajednice općenito. Događanje na Svjetski dan kretanja započinje konferencijom za medije 10. svibnja 2021. godine s početkom u 10,00 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Program svečanog otvorenja uređene hodačke staze i parka Živjeti zdravo u Gradu Zagrebu

Predstavnici Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svečano će otvoriti uređenu stazu i park 10. svibnja 2021. s početkom u 11,15 sati, kao primjer dobre prakse u promicanju zdravlja, provedbom aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku u Gradu Zagrebu. 

  • 11:15 sati – Volonteri u parku, Ulica Božidara Magovca (zapadno od „Mamutice“)

Aktivnost Volonteri u parku za cilj ima usvajanje navike aktivnog provođenja slobodnog vremena vani na otvorenom djece i obitelji, poticanje prosocijalnog ponašanja kroz promicanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijske solidarnosti te očuvanje životne okoline. 

  • 12:00 sati – Hodanjem do zdravlja, Park Vjekoslava Mjera

Cilj aktivnosti Hodanjem do zdravlja je potaknuti sve ljude, posebno one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja.

Sve aktivnosti će se održati sukladno trenutno važećim epidemiološkim mjerama i uputama.

Na uređenoj hodačkoj stazi i u parku nastavit će se redovito provoditi aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku u Gradu Zagrebu te će u budućnosti biti prepoznate lokacije promicanja zdravlja i nastavka aktivnosti za sve generacije naših sugrađana.

Pozivamo građane da se priključe ovim aktivnostima te se informiraju o svim događanjima u županijama na interaktivnoj karti https://zivjetizdravo.eu/events/event/, službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo www.zivjetizdravo.eu te na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ www.stampar.hr.