Konferencija
17.03.2020
Pojačani kapaciteti za testiranje na koronavirus u gradu Zagrebu
Image
Pojačani kapaciteti za testiranje na koronavirus u gradu Zagrebu
Vrijeme održavanja:

Ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana je konferencija za medije o aktualnoj situaciji u gradu Zagrebu, nastavno na situaciju s koronavirusom. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, ravnatelj Zavoda, Zvonimir Šostar te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Vjekoslav Jeleč.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozvao je sve sugrađane da se pridržavaju uputa Nacionalnog Kriznog stožera i Kriznog stožera civilne zaštite Grada Zagreba te da ne izlaze van ukoliko to nije nužno te je, citirajući papu Franju i njegovu božićnu poruku, poručio kako svi moramo biti spremni na djelotvornu suradnju. „Nitko se ne smije osjećati usamljenim za bliskost i solidarnost. Kao takvi možemo pomoći svakoj osobi. To je imperativ Gradske uprave i mene kao gradonačelnika – suradnja na svim razinama, od naših trijaža, domova zdravlja, do Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji je centar za testiranje ljudi“, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić te najavio i redovito održavanje konferencija za medije, kako bi svi građani pravovremeno imali potrebne informacije.

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ danas je započelo testiranje pacijenata kod kojih je epidemiološka služba postavila sumnju na COVID-19. Zavodu je povjerena zadaća organizacije smještaja i nadzora osoba, prema epidemiološkoj indikaciji, u karantenu na području grada Zagreba, koju 24 sata u cijelosti zdravstveno zbrinjavaju medicinske sestre/tehničari, uz koordinaciju liječnika, epidemiologa.

„Za sada je kapacitet testova oko 100 dnevno. Trenutno je pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom 2209 osoba, a četiri su osobe u karanteni pod stalnim nadzorom“, istaknuo je ravnatelj Zavoda, dr. Zvonimir Šostar te iskoristio priliku i zahvalio svim suradnicima i zdravstvenim djelatnicima koji rade po 18 do 20 sati dnevno.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, dr. Vjekoslav Jeleč nadodao je kako ulazimo u stanje kada je potrebno uključiti i primarnu zdravstvenu skrb. „Grad Zagreb je na to odgovorio sa svim svojim mogućim kapacitetima, uspostavio je šest ambulanti, a otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 9999, koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus. Do sada smo, u 18 sati otkako je linija uspostavljena imali 800-tinjak poziva i po potrebi ćemo uspostaviti i drugu liniju. Na pozive odgovaraju liječnici i stručnjaci prema protokolu“, naglasio je pročelnik Jeleč.

Stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ na raspolaganju su građanima za više informacija o koronavirusu svakim danom od 8.00 do 20.00 na telefonskom broju: 01 64 68 336. 

Osim toga, na mrežnoj stranici NZZJZ „Dr. Andrija Štampar nalaze se i preporuke psihologa kako se nositi s izolacijom, a telefonski brojevi za stručnu podršku osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni su sljedeći: 01 2991 356, 01 4696 276, 01 4696 107, 01 4696 297, 01 6468 334, 01 6468 335, 01 6468 337 i 01 6468 338.

Više fotografija s tiskovne konferencije pogledajte ovdje