Aktivnosti
22.07.2021
'EIT Health Innovation Day' – promocija inovacija u području zdravlja i zdravstvenog sustava
Image
20191107-img_6153.jpeg
Vrijeme održavanja:

Na Zagrebačkom Inovacijskom Centru – ZICER, u okviru projekta EIT HEALTH prvi puta na Sveučilištu u Zagrebu, 7. studenoga 2019. godine uspješno je održan jednodnevni program razvoja inovacija, čiji je cilj bio promocija inovacija na području zdravlja, zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava.

 

Program je namijenjen studentskoj populaciji s ciljem senzibilizacije, a s jednom od prioritetnih tema pod nazivom „Bringing Care Home – Izazovi aktivnog i zdravog starenja od mladosti do duboke starosti“.

 

Jednodnevni program pružio je studentima mogućnost sudjelovanja u multidisciplinarnim timovima u rješavanju stvarnih životnih zdravstvenih izazova, uz pomoć inovacijske metodologije te aktivnog sudjelovanja stručnjaka kao predavača i trenera iz navedenog tematskog područja. Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Službe za javnozdravstvenu gerontologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ podržao je navedeni program gdje su tri korisnice iz domova za starije osobe Ksaver i Maksimir svojim osobnim iskustvom mogle doprinijeti rješavanju zadataka. U uvodnom dijelu održana su predavanja o demenciji, pouzdanim informacijama o zdravlju i samostalnom životu uz socijalnu uključenost, koje su prezentirali Tanja Ćorić, dr. med., NZJZ „Dr. Andrija Štampar”, prof. dr. sc. Ratko Magjarević, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Mario Ravić, Ericsson Nikola Tesla.

 

Osam studentskih timova kreiralo je i prezentiralo svoja rješenja stručnom žiriju (prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., NZJZ „Dr. Andrija Štampar”, Tihana Petričević, Silver Monitor, Frane Šesnić, Zagrebački inovacijski centar, dr. sc. Vlatka Petrović, Sveučilište u Zagrebu), koje je prema standardiziranim kriterijima ocijenilo i odabralo tri najbolja tima. Prvo mjesto osvojio je tim AS s prijedlogom edukacijske platforme Dementy, povezujući obitelji osoba s demencijom i volonterskom zajednicom. Tim AS okupio je studentice i studente diplomskih i poslijediplomskih studija Medicinskog, Prehrambeno-biotehnološkog, Ekonomskog i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Upoznali su se prije početka natjecanja, formirali tim i osvojili vrijednu nagradu: odlazak na Winners Event u Pariz. U Parizu će imati priliku susresti se s ostalim pobjedničkim timovima sa svih sudjelujućih i-Day sveučilišta te dobiti stručnu podršku za daljnji razvoj svoje ideje.

 

Pripremila: Manuela Maltarić, mag. nutr.