Novost 02.06.2020
Konzumiranje alkohola i drugih droga među adolescentima
Oznake: 
Image
Konzumiranje alkohola i drugih droga među adolescentima

Završava jedna školska godina koja će sigurno ostati zapamćena kao posebna. Uz još nedovršenu priču o koronavirusu, nadajmo se dovršenu onu o potresu, neobičnu  o jednodnevnom snijegu u Zagrebu te posebnu o online nastavi, dolazi nam jedna dobra, stara priča. Ona o ljetu, praznicima, slobodnom vremenu.  

Većina roditelja uglavnom odahne kada stignu ljetni praznici jer se količina briga vezanih za školovanje djece značajno smanji. Međutim, poznato je da ljetno razdoblje mnogim roditeljima donosi druge poteškoće vezane za zabavu, slobodno vrijeme, druženje njihove djece. Kada su adolescenti u pitanju, nerijetko je to konzumiranje alkohola i drugih droga (što, na žalost, ne znači da mladi ne konzumiraju droge i tijekom školske godine).  

U sljedećim tjednima govorit ćemo o onim drogama koje su među adolescentima najpopularnije – alkoholu, marihuani (i njihovim „rođacima“-  CBD-u i  sintetičkim kanabinoidima) te o speedu i ecstasy-ju.   

Kako odrastaju, djeca sve više žele neovisnost, traže nove izazove i poduzimaju rizike. Žele probati alkohol i druge droge, ne brinući za njihove negativne učinke na zdravlje i ponašanje.  Uz to, teško se nose s pritiskom vršnjaka, potrebom da se uklope i budu prihvaćeni u društvu, sa stresom, potrebom da se opuste, osjete odraslima. Svi nabrojeni, ali i mnoštvo drugih razloga potaknut će neke adolescente da krenu stazom s koje se nije lako vratiti u zdrav život. Uzrečica „bolje spriječiti, nego liječiti“ ovdje je posebno važna. Roditelji, koji su u životu djeteta uvijek „na prvoj crti obrane“ imaju posebnu preventivnu ulogu. U tome im posebno može pomoći znanje, poznavanje činjenica o drogama, njihovom djelovanju i štetnim posljedicama. 

Mladi i ovisnosti bit će tema mjeseca lipnja. U sljedećim tjednima  o ovoj temi ćemo govoriti najviše na temelju iskustva u radu s mladima i njihovim roditeljima, a poslužit ćemo se i rezultatima nekih istraživanja o ovoj temi. Stoga vas pozivamo da i dalje pratite naše objave!