Novi broj časopisa „Zdravlje za sve“: sve što trebate znati o spolnom i reproduktivnom zdravlju

zdravlje za sve

Izašao je još jedan broj časopisa „Zdravlje za sve“ kojeg smo ovog puta odlučili posvetiti reproduktivnom zdravlju. Reproduktivno zdravlje preduvjet je ostvarenja zdravlja u cijelosti i kvalitete života. Brojni čimbenici zdravlja, psihološki, fiziološki i razvojni, povezani su s reproduktivnim zdravljem. Upravo zato i u ovom broju smo mu pristupili sveobuhvatno, s različitih stručnih područja i iz perspektive svih dobnih skupina, uključujući i vulnerabilnu skupinu naše populacije - osobe s invaliditetom.

Obradili smo uvijek aktualnu temu reproduktivnog zdravlja mladih s naglaskom na cijepljenje protiv HPV-a, kao iznimno učinkovitu, ali u javnosti nedovoljno prihvaćenu mjeru prevencije raka vrata maternice te potrebu i mogućnosti edukacije, savjetovanja i zdravstvenog odgoja mladih.

Za vas smo obradili i temu psihološkog problema neplodnosti, utjecaja neplodnosti i postupaka umjetne oplodnje na psihodinamiku para te na psihološko zdravlje u cijelosti. Fokusirali smo se i na postporođajnu depresiju, oboljenje koje se još uvijek dovoljno ne prepoznaje i temu o kojoj se još uvijek dovoljno ne govori.

Nismo zaboravili niti na žene u menopauzi i moguću pozitivni pristup ovom životnom razdoblju, a donosimo i prikaz proširenosti spolno prenosivih bolesti u našoj populaciji.

U ovom broju časopisa možete pročitati i jednu vrlo pozitivnu i ohrabrujuću osobnu priču te saznati što je to „supsidijarnost“ i na koji način možemo i moramo uključiti osobe s invaliditetom u sve segmenta života i društva. Također, možete pročitati i o predrasudama koje se vežu uz spolnost i reproduktivno zdravlje ovog vulnerabilnog dijela populacije.

Nudimo vam i saznanja o korištenju lijekova i dojenju jer smo svjesni da je ovo vrlo važna i nedovoljno prisutna tema u općoj populaciji i širokoj stručnoj javnosti, kao i saznanja o utjecaju beta hemolitičkog streptokoka na zdravlje trudnica i novorođenčadi.

U novom broju „Zdravlje za sve“ možete se educirati i o utjecaju pojedinih kemikalija iz kozmetičkih proizvoda koji u određenim dozama mogu djelovati na naš hormonski sustav na više razina i oštetiti naše zdravlje.

Naravno, nismo zaboravili niti na ono što, nažalost, još uvijek odnosi živote naših žena, a vrlo uspješno se može spriječiti - rak vrata maternice.

Kao i uvijek, dali smo važnost i osobama starije životne dobi, a kroz naše pojedine rubrike možete se informirati i o aktualnim događajima vezanim uz promicanje zdravlja i preventivne aktivnosti u gradu Zagrebu, građanskim inicijativama i zanimljivim publikacijama.

U rubrici Feljton nudimo vam još jedan članak o povijesti medicine, ovaj put-povijesti anestezije počevši s njenim otkrićem koje je značilo prekretnicu za područje kirurgije, ali i zdravstva i zdravlja općenito.

Za početak, u našem vrlo zanimljivom intervjuu, pročitajte što o spolnom zdravlju i životu: predrasudama, zabludama i mogućnostima kaže naš istaknuti stručnjak-profesor Aleksandar Štulhofer.

Educirajte se, informirajte i uživajte u ovom boju časopisa barem onoliko koliko smo i mi uživali dok smo ga stvarali.

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja