U Uredu predsjednice obilježen Svjetskog dana zdravlja s temom „Zdravlje za sve“

Povodom Svjetskog dana zdravlja s temom „Zdravlje za sve“ u Uredu predsjednice Republike Hrvatske u subotu, 7. travnja održan je Dan otvorenih vrata. Okupljeni građani su na platou ispred zgrade Ureda mogli obići štandove zdravstvenih i obrazovnih ustanova, organizacija, komora i udruga.

Svi zainteresirani mogli su zatražiti savjete stručnjaka NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ o uravnoteženoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti, redovitim sistematskim pregledima i načinima zdravog življenja. Također, tijekom cijele manifestacije posjetitelji su na štandu Zavoda imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi, tjelesnu težinu i provjeriti krvni tlak, a dijelili su se i edukativni materijali. Posjetiteljicama Ureda predsjednice omogućen je mamografski pregled u mobilnom mamografu Zavoda.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je zdravlje mladih jedan od prioriteta kojim se zdravstvo mora sustavno baviti zbog problema kao što su pretilost, manjak tjelesne aktivnosti i razne ovisnosti kod mladih.

"Broj pretile djece u stalnom je porastu kao posljedica nezdrave prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, konzumacija alkohola i cigareta u adolescenata raste, a time i broj budućih sve mlađih pacijenata. To moramo spriječiti. Mlade je također važno educirati o spolnom zdravlju", izjavila je predsjednica.

Predsjednica je rekla kako hrvatski zdravstveni sustav spada u socijalno orijentirane i visoko senzibilizirane zdravstvene sustave te mu je cilj i svrha omogućiti odgovarajuću zdravstvenu skrb za svakoga. Naglasila je da u budućnosti zdravstveni djelatnici imaju važan zadatak pridonijeti ostvarivanju koncepta društva jednakih mogućnosti na način da svakom pojedincu omogući ostvarivanje prava na adekvatnu i pravodobnu zdravstvenu zaštitu.

"Težnja modernog čovjeka nije samo živjeti dulje, već prvenstveno živjeti kvalitetnije. Osigurati visoku razinu kvalitete života u svakoj životnoj dobi i na taj način utjecati na opće gospodarsko, demografsko i društveno stanje, temeljni je zadatak medicine i državne zdravstvene politike danas i sutra", kazala je Grabar-Kitarović.

Pripremila: Cecilija Rotim, mag. med. techn., glavna sestra

Izvor fotografija: Ured Predsjednice RH