Svjetski tjedan dojenja, 01. do 07. kolovoza 2014.: "Dojenje: ostvarenje cilja - za život"

Svjetski savez za podršku dojenju svake godine povodom Svjetskog tjedna dojenja objavi ciljeve i aktivnosti koji se trebaju provesti radi promocije i zaštite dojenja. Ove godine vodeća tema je: „Dojenje: ostvarenje cilja - za život!“. Svjetski tjedan dojenja obilježava se i ove godine od 01. do 07. kolovoza kako bi se rodilje potaknule na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece. Svjetski savez je globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se brinu o zaštiti, promociji i pružanju podrške dojenju diljem svijeta, čiji se napori temelje na Innocenti deklaraciji, programu "Ten Links for Nurturing the Future" i SZO/UNICEF-ovoj Globalnoj strategiji prehrane novorođenčeta i malog djeteta.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF još su 2002. godine pokrenuli Globalnu strategiju za prehranu dojenčadi i male djece uz smjernice o tome kako štititi, promicati i podržavati isključivo dojenje u prvih šest mjeseci i daljnje dojenje tijekom dvije ili više godina u kombinaciji s odgovarajućom prehranom. Prema UNICEF-ovu Izvještaju o stanju djece u svijetu 2011. godine, samo je 32,6% od ukupno 136,7 milijuna novorođene djece u svijetu godišnje isključivo dojeno tijekom prvih šest mjeseci života.

 

Dojenje: Ostvarenje cilja - za život!

Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih sastojaka za optimalan rast i razvoj djeteta, ima jedinstvenu sposobnost zaštite od infekcija i smanjuje rizik od razvoja alergija. Dojenje u svakom trenutku osigurava automatsku adaptaciju potrebama djeteta i učvršćuje psihološke i afektivne učinke na majku i dijete. Dojenje putem dodira, kontakta pogledom i drugim osjetima utjelovljuje prisan međuodnos majke i djeteta. Ta čvrsta veza ima trajnu vrijednost jer u tom okruženju počinje prvo učenje i razvoj osjećaja sigurnosti i samopoštovanja. Uz to, takva je veza za dijete najraniji model prisnoga ljudskog odnosa - odnos koji se počinje stvarati između majke i djeteta nakon porođaja i koji je jedinstven. U idealnom slučaju majka i njezino novorođenče nauče usklađivati svoje ponašanje, svatko odgovara onom drugom na zadovoljavajući način i time obogaćuje odnos. No, to se ne događa preko noći. Sa srećom, oduševljenjem i ispunjenjem koje majčinstvo nosi, u toj novoj ulozi postoji i mnogo sumnji i nesigurnosti koje su često povezane s hranjenjem djeteta. Stav žene o dojenju formira se prije i za vrijeme trudnoće stoga je razdoblje trudnoće izuzetno važno za promicanje dojenja i edukaciju trudnica. Posebnu pozornost treba posvetiti prenatalnoj edukaciji i trudničkim tečajevima.

Podaci ukazuju da je samo 60% trudnica obuhvaćeno patronažom. Povjerenstvo za promicanje dojenja Ministarstva zdravlja i Ured UNICEF-a za Hrvatsku nastoje podići kvalitetu i sadržajno ujednačiti trudničke tečajeve u cijeloj Hrvatskoj. Jedna od aktivnosti su i održavanje regionalnih tečajeva za voditelje trudničkih tečajeva.

Prioriteti javnog zdravstva u Europi i svijetu su zaštita, promicanje i potpora dojenju. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju velike negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene, okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju. Zaštita dojenja odnosi se na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju djecu isključivo do šest mjeseci starosti, ali i da nakon toga nastave s dojenjem. Promicanje uvelike ovisi o provođenju nacionalne politike dojenja i preporuka na svim razinama sustava zdravstvenih i društvenih usluga i to tako da se dojenje smatra normom. Učinkovita potpora na individualnoj razini podrazumijeva da sve žene imaju pristup službama za pomoć dojenju, bilo da je riječ o podršci koju pružaju zdravstveni djelatnici, bilo da je riječ o savjetovalištima, udrugama, forumima za majke i drugo.

 

Moji prvi dani

Hrvatska udruga patronažnih sestara izradila je priručnik za roditelje „Moji prvi dani“ koji će poslužiti kao smjernice u svakodnevnom životu te biti koristan izvor praktičnih informacija roditeljima o njezi, prehrani i zaštiti zdravlja djeteta u prvim danima. Poseban naglasak stavljen je na tematiku dojenja u kojem se ogleda veliko nastojanje patronažne službe u njegovoj promociji i povećanju broja majki koje uspješno doje. Sastavni dio priručnika je i: 

 

Abeceda dojenja

A - Smanjeni rizik od pojave alergija.

B - Besplatno, pruža osjećaj bliskosti; brzo dostupno; dojena djeca rjeđe su bolesna.

C - Cjelovita prehrana.

D - Druženje i izniman doživljaj za majku i dijete.

E - Ekonomski aspekt: besplatno i ekološko.

F - Fino.

G - Gotovo bez pripreme; gasi žeđ i glad.

H - Hranjivo.

I - Imunološki aspekt: zaštitni učinak od bolesti i poremećaja.

J - Jednostavno je primjenjivo u svakom trenutku.

K - Kolostrum je prvo majčino mlijeko, ima veliku imunološku važnost.

L - Lijepo upakirano.

M - Miris najviše odgovara djetetu.

N - Nutritivni aspekt: sastav idealno prilagođen nezrelom djetetovu organizmu.

O - Oksitocin – hormon važan za izlučivanje mlijeka.

P - Praktični aspekt – uvijek dostupno, bez onečišćenja.

R - Zdravi rast i razvoj dobiva se dojenjem.

S - Sterilno, sigurno, uvijek svježe.

T - Temperatura je uvijek idealna.

U - Utjeha, rjeđe upale uha.

V - Voda, vitamini i minerali u najboljem omjeru za dijete.

Z - Najbolje za zdravlje majke i djeteta.

 

"Život je plamen koji uvijek gori, ali se opet ponovo zapali svaki put kad se dijete rodi.", Bernard Shaw