Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja 2018.

Svake godine 31. svibnja obilježavamo Svjetski dan nepušenja kojeg je potakla Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Cilj obilježavanja Svjetskog dana nepušenja je podizanje društvene svijesti o štetnosti pušenja te da pojedinac razmisli što može napraviti za sebe i svoje bližnje, spriječiti bolest i podići kvalitetu života.

Pušenje je teška ovisnost s visokim ovisničkim potencijalom. Razlikujemo fizičku ovisnost, koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene i psihičku ovisnost, koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim ne uzimanjem.

Farmakološki nikotin je prirodni alkaloid koji se nalazi u mnogim biljkama. U organizam se unosi najčešće pušenjem cigareta, a apsorbira se kroz plućnu cirkulaciju. Zbog svoje alkaličnosti iritira dišne putove. U plućima se brzo transferira iz velike površine alveola preko stanične membrane u cirkulaciju. Visoke koncentracije nikotina u arterijskoj krvi se postižu već za desetak sekundi i upravo taj brzi dolazak velike količine nikotina u mozak, osobito u centrima za ugodu doprinosi kapacitetu nikotina da izazove ovisnost. No, već nakon nekoliko minuta koncentracija nikotina u mozgu počinje opadati pa onda pušač pali cigaretu za cigaretom kako bi osigurao dovoljne količine nikotina.

Simptomi sustezanja od duhana nastaju velikim dijelom zbog smanjenja koncentracije nikotina u centrima ugode u mozgu. Javljaju se nakon svakodnevnog uzimanje duhana barem nekoliko tjedana, te naglim prekidom uzimanja duhana ili smanjenjem količine duhana koje je unutar 24 sata praćeno s nekim od sljedećih znakova - razdražljivost, frustracija, anksioznost, teškoće koncentracije, povećani apetit, nemir, depresivno raspoloženje i nesanica. Kod adolescenata koji koriste duhan simptomi se mogu javiti čak i prije svakodnevnog uzimanja duhana. Dugotrajni simptomi više od mjesec dana su rijetki. Ti simptomi uzrokuju klinički značajno oštećenje u društvenim, radnim ili drugim važnim područjima funkcioniranja. 

Velika većina duhanskih ovisnika navodi žudnju ako ne puši nekoliko sati. Ta žudnja za duhanom traje od jedne od dvije minute i prolazi samostalno, a olakšavamo uz psihološke strategije nošenja sa žudnjom. Što više proteče vrijeme apstinencije to se ona sve rjeđe javlja.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života važno je istaknuti ulogu i program Škole nepušenja koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koju prima tijekom odvikavanja od pušenja.

Pripremio: Boris Gracin, dr. med., specijalist psihijatar, uži specijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti