Svjetski dan borbe protiv artritisa, 12. listopada 2017. godine

„Potičimo kretanje“ slogan je organizacije Desetljeće kostiju i zglobova 2010. - 2020. koja ima potporu UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije, a u fokusu su joj mišićno-koštane bolesti. U Hrvatskoj djeluje Hrvatski nacionalni odbor „Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020.“ te se Svjetski dan borbe protiv artritisa obilježava s ciljem povećanja svijesti o socijalnom i ekonomskom opterećenju mišićno-koštanih bolesti za društvo, promoviranja opravdanosti prevencije i liječenja, ohrabrenja bolesnika da brinu o svojem zdravlju te poticanja istraživanja za poboljšanje, sprječavanje i liječenje tih bolesti.

Među najučestalije reumatske bolesti svrstavaju se reumatoidni artritis koji zahvaća od 1 do 2% svjetske populacije i spondiloartritis od kojeg obolijeva od 0,5 do 2% svjetske populacije. Kod reumatskih bolesti dolazi do razaranja kostiju i hrskavice što je praćeno oteklinama i bolnošću zglobova. Jednom postavljena dijagnoza često je i doživotna te uvelike umanjuje kvalitetu života oboljele osobe, a i obitelji oboljelih. Također, može dovesti do značajne invalidnosti.

Reumatoidni artritis češće zahvaća žene te se uglavnom javlja u dobi između 20. i 45. godine, iako se može javiti u svakoj životnoj dobi. Zglobovi šaka i stopala su najčešće zahvaćeni što vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti. 

Budući da su upalne reumatske bolesti jedne od glavnih uzroka djelomične ili trajne nesposobnosti za rad, nužno je usmjeriti se na prevenciju, rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje bolesti te pravovremenu rehabilitaciju. Rano otkrivanje bolesti je iznimno važno jer se uništenje zglobova odvija ubrzano u početku bolesti. 

Točan uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat, a rehabilitacija uz zdrave stilove života ima važnu ulogu u liječenju. Važno je obratiti pažnju na prehranu te konzumirati povrće bogato željezom poput kelja, brokule i cvjetače te meso i ribu uz svježe voće i žitarice punog zrna. Potrebno je smanjiti unos crvenog mesa te izbjegavati kofein, duhan i bijeli šećer. Boravak na svježem zraku i suncu također djeluje blagotvorno.

Od gotovo 85 tisuća oboljelih od mišićno-koštanih odnosno upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj, nešto manje od šest tisuća kandidati su za biološku terapiju, no nedostupna im je zbog visoke cijene.

Osnovni cilj Udruge Remisija je ukazati na korisnost i učinkovitost liječenja biološkom terapijom te utjecati na mjerodavne institucije kako bi se biološka terapija učinila dostupnijom većem broju oboljelih. Primjenom bioloških lijekova uvelike se olakšava život osobama s upalnim reumatskim bolestima. Oboljeli ponovno postaju radno sposobni te mogu voditi aktivan život.

S obzirom na broj oboljelih od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj, nužno je povećati svijest javnosti o tim bolestima i promicati multidisciplinarnu skrb, kako bi se postiglo što bolje očuvanje radne sposobnosti tih ljudi.

Pripremila: Ivana Šućur, dr. med., Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo