Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Dana 28. svibnja 2018. godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske upriličeno je svečano potpisivanje sedamnaest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, koji su dio poziva za ulaganja u vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu vrijedna milijardu kuna iz EU fondova.

Sa zadovoljstvom možemo reći da se jedan od tih ugovora odnosi na projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u partnerstvu s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“.

Projekt će trajati ukupno četiri godine i za cilj ima jačanje istraživačkih i analitičkih kapaciteta u području sigurnosti i kvalitete hrane te jačanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane i njihove zaštite na domaćem i inozemnom tržištu. Infrastrukturni radovi odnosit će se na proširenje laboratorijskog prostora i analitičke opreme, a sve u svrhu približavanja znanosti i novih znanstvenih dostignuća domaćem proizvodnom sektoru. Temeljem izotopne analize koju će budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane obavljati, moći će se i znanstveno utemeljeno utvrditi je li proizvod zaista hrvatski i iz kojeg dijela Hrvatske potječe. U inicijalnoj fazi djelovanja Centra predviđeno je osnivanje baze izotopa za tri skupine proizvoda koji imaju potencijala deklarirati se kao izvorni hrvatski proizvodi s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, a to su med, maslinovo ulje te prirodne mineralne i prirodne izvorske vode. Nakon uspostavljanja baze, izotopnom će se analizom moći utvrditi izvornost proizvoda iz navedenih skupina, a u narednim bi se fazama analize proširile i na druge skupine proizvoda.