Stručni skup „Rano otkrivanje poremećaja hranjenja u adolescenciji“

Važnost mijenjanja društvenog utjecaja i edukacije mladih

U partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Centra za poremećaje hranjenja BEA u petak, 24. listopada 2014. u Velikoj dvorani Zavoda održan je stručni skup pod nazivom „Rano otkrivanje poremećaja hranjenja u adolescenciji“ namijenjen stručnim suradnicima u srednjim školama i djelatnicima u zdravstvu koji rade s adolescentima.

Poremećaji hranjenja važni su i vrlo ozbiljni javnozdravstveni problemi koji su najučestaliji u mladoj populaciji. U svijetu kojem živimo stalno smo izloženi informacijama koje nameću nedostižni kult mršavosti, ljepote i savršenstva. Mlade, nesigurne i nedovoljno izgrađene osobe, često su žrtve nekritično postavljenih društvenih normi i svjedoci smo da se ovi poremećaju javljaju sve češće, u sve težem obliku i da se ne prepoznaju na vrijeme.

Upravo iz tih razloga, iznimno je važna edukacija svih stručnjaka dolaze u dodir s adolescentima upravo o ranom prepoznavanju i otkrivanju ove bolesti što je, ujedno, i osnova uspješnog liječenja. Osim ranog prepoznavanja jednako je važno djelovati na širokoj javnozdravstvenoj osnovi, odnosno mijenjati društveni utjecaj na mlade ljude kroz sve strukture: medije, obrazovanje, zdravstvo, sport...

Ono što je također bazično i što je primarna prevencija ovih poremećaja, je podizanje samopouzdanja mladih ljudi i izgradnja zdrave osobnosti koja neće biti podložna negativnim i štetnim utjecajima, a koji u konačnici često imaju štetan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje. Izgradnja zdrave i uravnotežene osobnosti kroz adolescenciju temelj je zdrave osobnosti i kroz čitav životni vijek.

 

 

Autorica članka: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja