Što roditelji trebaju znati o infekcijama Humanim papiloma virusom?

Roditelji ne mogu zaštiti mlade od svih neželjenih događaja tijekom odrastanja, ali ono što mogu učiniti jest cijepiti svoju kćer ili sina protiv HPV-a i tako osigurati zdraviju budućnost svom djetetu.

Humani papiloma virusi, ovisno o sposobnosti izazivanja dobroćudnih ili zloćudnih tumora, svrstavaju se u dvije skupine:

  • visokog rizika (najčešći onkogeni tipovi 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) - uzrokuju zloćudne tumore (rak) vrata maternice, rodnice, stidnice, anusa, penisa, ali i ždrijela);

  • niskog rizika - uzrokuju nastanak spolnih bradavica (šiljasti kondilomi).

Mogućnost zaražavanja u tijeku aktivnog spolnog života je visoka i samo djelomično ovisi o rizičnom ponašanju. Kod dijela zaraženih osoba infekcija uzrokuje trajne, premaligne promjene sluznice. Infekcija sporo napreduje te se mjerama ranog otkrivanja (PAPA test) može na vrijeme uočiti i liječiti. Neotkrivene i neliječene premaligne promjene mogu dovesti do razvoja raka (vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa, anusa).

Cijepljenje protiv HPV infekcija u gradu Zagrebu se provodi od 2007. godine. 2015. godine cijepljenje je uvedeno u redovni Provedbeni program cijepljenja u Republici Hrvatskoj, kao preporučeno i besplatno cjepivo za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole. Cijepi se 9-valentnim cjepivom (sadrži antigene tipova - 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Cijepljenje se provodi u nadležnim školskim ambulantama, a cijepljenjem se sprječava razvoj premalignih lezija i raka maternice, stidnice rodnice, penisa i anusa (uzrokovanih tipovima HPV-a koje sadržava cjepivo) i genitalnih bradavica.

Vrata ordinacija školske i adolescentne medicine su uvijek otvorena za učenike, studente i roditelje. Ako imate pitanja o prevenciji spolno prenosivih bolesti, mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a i slično, obratite nam se s punim povjerenjem.

U svim zagrebačkim školama tijekom studenog i prosinca bit će organizirani roditeljski sastanci kako bi se roditelje educiralo i informiralo o cijepljenju. Edukaciju će provoditi nadležni školski liječnici.

Popis svih timova, adrese nadležnih ordinacija i radno vrijeme možete pronaći na internetskim stranicama Zavoda na linku http://www.stampar.hr/sites/default/files/Usluge/Docs/raspored_rada_sk._ambulanti-24-02-2018.pdf. 

Pitanja možete postaviti i on-line u našem „Kutku za HPV i druge spolno prenosive bolesti“

Odgovore na najčešća roditeljska pitanja o cijepljenju protiv HPV-a možete pronaći u letku – „Što roditelji trebaju znati o…infekcijama Humanim papilloma virusom?“ (pdf).

Služba za školsku i adolescentnu medicinu