Plesom za zdravlje i život – građani plesali zumbu za žene oboljele od raka

Humanitarna javnozdravstvena akcija Zumbathon „Muškarci plešu za žene“ okupila preko 700 građana koji su plesom i pozitivnom energijom ispunili krov Muzeja suvremene umjetnosti

Na krovu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je atraktivna humanitarna javnozdravstvena akcija koja je okupila preko 700 građana, a svi su oni zaplesali zumbu u znak solidarnosti sa ženama oboljelima od raka dojke i raka vrata maternice. Zumbathon „Muškarci plešu za žene“ organizirali su Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar,“ Plesna udruga „2 STEP ZAGREB“ i Muzej suvremene umjetnosti. Osim iskazivanja solidarnosti s oboljelim ženama, ovom se javnozdravstvenom akcijom željelo naglasiti važnost ranih liječničkih pregleda u prevenciji i uspješnom liječenju raka te pružiti potporu djelovanju udruge „Sve za nju!“.

Iako su zumbu u najrazličitijim internacionalnim plesnim ritmovima zaplesali svi – žene, muškarci, pa i oni najmlađi, poseban apel za sudjelovanje bio je upućen muškarcima, koji su plesom trebali pokazati odvažnost, podržati žene oboljele od raka dojke i raka vrata maternice te ih ohrabriti u njihovoj borbi s bolešću.

Za vrijeme trajanja ove humanitarne javnozdravstvene akcije, koja je u izvrsnoj atmosferi završila nešto prije 21,00 sat puštanjem ružičastih papirnatih lampiona s krova MSU-a, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima je u predvorju Muzeja omogućio besplatno savjetovanje s liječnikom, kineziologom i psihologom, a uz podjelu edukativnih brošura Zavod je donirao i pet tretmana medicinske limfne drenaže mastektomiranim ženama, pet mamografskih pregleda i pet dijagnostičkih pretraga tekućinskom citologijom.

Prilikom ulaska u Muzej suvremene umjetnosti umjesto klasičnih ulaznica mogle su se kupiti silikonske narukvice s porukama, a građani su mogli kupiti i spomenute ružičaste papirnate lampione koji su zagrebačko nebo osvijetlili u znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s bolešću. Sav ostvareni prihod bit će doniran udruzi „SVE za NJU!“, koja okuplja žene oboljele i liječene od raka dojke, njihove obitelji i prijatelje, a koja izrazito aktivno djeluje u pogledu savjetovanja i pružanja psihološke podrške ženama oboljelim od raka i njihovim obiteljima.

Zumbathon Muškarci plešu za žene započeo je u 18,00 sati, a iako je bilo predviđeno da će završiti u 20,00 sati, zbog izvanredne atmosfere i energičnosti rasplesanih sudionika ovaj pravi plesni maraton potrajao je gotovo do 21,00 sat. Cijelo se događanje odvijalo pod vodstvom licenciranih zumba instruktora, koji su krov MSU-a ispunili pozitivnim vibracijama i energijom uz različite internacionalne plesove i ritmove, a među atraktivnim nastupima koji su se mogli vidjeti nije izostao niti pravi muški belly dance. Što znači biti odvažan muškarac i kako plesom pružiti podršku ženama pokazali su i vatrogasci iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gračani, koji su zaplesali na zvuke pjesme Hot Stuff i zauzvrat dobili glasne ovacije okupljenih.
 
Humanitarnu javnozdravstvenu akciju Zumbathon „Muškarci plešu za žene“ podržali su i pokrovitelji, među koji su Grad Zagreb, stručna Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) koja se u korist ovog humanitarnog događanja odrekla naknade za izvođenje glazbe, Konzum, restoran Oliva, nogometni klub Dinama, Sokol Marić i Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba.
 
Foto: Ana Samaržija