prehrana

Međunarodni stručni skup „Zdravlje u svakoj veličini tijela - novi pristupi znanstvenom rješavanju izazova pretilosti”, 8. prosinca 2017.

Pozivamo vas na međunarodni stručni skup „Zdravlje u svakoj veličini tijela - novi pristupi znanstvenom rješavanju izazova pretilosti”, koji će se održati u petak, 8. prosinca 2017. godine u Velikoj dvorani NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska 16.

Svjetski tjedan podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli, 20. do 26. ožujka 2017.

Ovogodišnja poruka i vodeća tema Svjetskog tjedna podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli upozorava na skrivenu sol u hrani - „Sol: zaboravljeni ubojica“. Cilj ovogodišnjih aktivnosti je potaknuti sve da zastanu kada kupuju namirnice, pogledaju deklaracije na prehrambenim proizvodima te izaberu proizvod s manjim udjelom soli. Namirnice u...

Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje hranjenja, 20. do 26. veljače 2017.

Poremećaji hranjenja definiraju se kao kronično samoinicijativno izgladnjivanje ili prejedanje zbog iskrivljene percepcije vlastitog tijela. Tri najčešća poremećaja hranjenja su anoreksija nervoza, bulimija nervoza i kompulzivno prejedanje. Osim navedenih postoji niz sličnih poremećaja koji su teško prepoznatljivi jer su često „maskirani“...

Dan više bilja, manje soli, 29. kolovoz 2016.

„Dan više bilja, manje soli“ obilježava se 29. kolovoza s ciljem skretanja pažnje na rastući problem prevelike količine natrija u prehrani te uključivanja u inicijativu za smanjenje udjela soli u hrani - „Manje soli - više zdravlja“. Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnog tlaka kojeg povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim...

Povodom Svjetskog dana zdravlja: Prevencija dijabetesa za aktivno zdravo starenje

Pravilna prehrana za starije uz stalnu tjelesnu, psihičku i radnu aktivnost najznačajnija je mjera primarne prevencije nastanka šećerne bolesti u starijih. Zbog toga su i izrađene Smjernice pravilne prehrane za starije, koje uključuju Osam prehrambenih pravila za starije osobe.