Opatija okuplja brojne stručnjake na 3. Hrvatskom gerontološkom i gerijatrijskom kongresu

Više od 550 domaćih i stranih sudionika

Zagreb, 15. studenoga 2016. – Briga o osobama starije životne dobi predstavlja jednu od ključnih djelatnosti javnozdravstvenih institucija, a kako bi se osigurala kvalitetna briga za starije, nužna je razmjena znanja i suradnja institucija na svim razinama. S ciljem razmjene znanja i iskustva te osiguranjem kvalitetne brige za ljude starije životne dobi, 3. Hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres okuplja brojne domaće i strane stručnjake.  

Osim unaprjeđenja zdravstvene zaštite osoba starije životne dobi, cilj kongresa je i unaprjeđenje sustava zdravstva socijalne skrbi, obrazovanja, gospodarstva, mirovinskog fonda, turizma te znanosti u primijenjenoj gerontologiji. Od 15. do 17. studenoga u Opatiji će se okupiti više od 550 sudionika iz Hrvatske i inozemstva na brojnim panelima, predavanjima i raspravama o gerontologiji i zdravlju starijih. Kongres je otvorila ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić te visoki izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravlja, Grada Zagreba, Grada Opatije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatske komore medicinskih sestara. 

„Iznimno mi je drago da svaki novi kongres okuplja sve više i više sudionika. Sve nas čeka starija životna dob te je veoma važno da je na snazi sustav koji pruža kvalitetnu skrb za vrijeme zlatnih godina, a kako bismo mogli imati takav sustav, razmjena znanja i iskustava je od iznimne važnosti. Izazovi s kojima se susreće Hrvatska u tom aspektu uvelike su slični onima s kojima se susreće Europa te sam siguran da su naši strani kolege naučili ponešto i od nas, kao što smo mi od njih.“, kazao je ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i predsjednik Kongresnog odbora dr. Zvonimir Šostar.

Na kongresu će biti obrađene teme poput gerontologije u Europi i Hrvatskoj, interdisciplinarni pristupi u zaštiti zdravlja te znanstvene spoznaje o teorijama starenja. Također, bit će predstavljeni i primjeri iz prakse u Hrvatskoj i Europi, projekcije gerijatrijske skrbi te utjecaji stareće populacije na gospodarstvo, sustav mirovinskih fondova i turizam. 

Uz različita izlaganja, na kongresu je predstavljen i udžbenik „Alzheimerova bolest i druge demencije: Rano otkrivanje i zaštita zdravlja“, prva knjiga ovakve tematike u Hrvatskoj. Udžbenik u nakladi Medicinske naklade i uredništvu Spomenke Tomek Roksandić, Ninoslava Mimice te Marije Kušan Jukić, znatno će pridonijeti usavršavanju budućih hrvatskih liječnika, posebice obiteljske medicine te će služiti kao podloga za rano otkrivanje Alzheimerove bolesti i promicanje aktivnog i zdravog starenja.

Treći hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres organizirali su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju, referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Sveučilište u Zagrebu.