Zdrava hrana: kako izabrati?

"Jeste li se ikada zapitali kako biramo hranu? Jedan je od čimbenika koji imaju velik utjecaj na odabir hrane i senzorska osobnost hrane (boja, tekstura, miris, okus).

Brojna istraživanja pokazala su da upravo namirnice ljubičaste boje (lila) poput ljubičastog slatkog krumpira, borovnica, patlidžana, ljubičastog kupusa, malina, kupina, ribizla, aronije, brusnice, jagoda, bobica bazge sadrže jake antioksidanse – ANTOCIJANE. Antocijani su grupa biljnih pigmenata odgovornih za boju voća, povrća i biljaka. Izrazito su jaki antioksidansi, tj. tvari koje sprječavaju razvoj srčano-žilnih bolesti i karcinoma. S obzirom na to da se o nekim  od navedenih namirnica piše stalno (poznata su, primjerice, nutritivna svojstava borovnica i to kako su bogate vitaminom C i kalijem, pa maline koje također kao i borovnice sadrže jako puno antioksidansa u obliku vitamina C te kalija, ali i vlakana) htjela bih više istaknuti namirnice poput patlidžana i ljubičastog slatkog krumpira koji postaje sve veći hit u Europi i svijetu..."

Cijeli članak naše nutricionistice Sanje Jelušić, dipl. ing. preh. teh. možete pročitati na portalu Nismo same - https://www.nismosame.com/lila-tjedan/za-zdravlje-birajte-lila-hranu/

Izvor: www.nismosame.com