Stručni skup: Zaposlena žena i poremećaji hranjenja, 22. veljače 2017.

Svijet zaposlene žene je kompleksan, često uzbudljiv, ponekad zamoran, nemilosrdno zahtjevan i (pre)često poput grčkog kaosa: beskrajni prostor, mjesto bez moguće orijentacije u kojem se sve kreće i sve pada u svim mogućim smjerovima…Takvo okruženje ostavlja zaposlenoj ženi malo vremena za sebe i brigu o vlastitom zdravlju.

Rizik od dijabetesa, raka, srčanih bolesti i artritisa im se, u okolnostima kad rade duže od 60 sati tjedno čak utrostručuje. Muškarcima su navedeni rizici daleko je manji. Razlika se objašnjava činjenicom da žene u odnosu na muškarce imaju daleko više aktivnosti pored posla: osim ostvarivanja ciljeva u karijeri, žene su često više uključene u obitelj, djecu, vođenje kućanstva.

Zbog stalnog pritiska za stvaranjem ravnoteže između želje za afirmacijom i savladavanja zadaća na poslu te karijere i nužnosti emocionalnog i fizičkog angažmana u obitelji, žene su i u sve većoj opasnosti razviti i nezdravi odnos prema hrani. U Hrvatskoj više od 40 tisuća osoba se suočava s nekim od problema hranjenja: anoreksijom, bulimijom, ortoreksijom....Najveći broj među njima su žene. Posebno je tjeskobna činjenica da među njima ima i šestogodišnjakinja.

Stoga ZONTA klub Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i BEA Centrom za poremećaje hranjenja stručnim skupom koji će se održati 22. veljače 2017. u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda, na adresi Mirogojska cesta 16, Zagreb, žele ne samo skrenuti pozornost na ovaj problem u našem društvu, nego i potaknuti preventivne aktivnosti.

Završnica aktivnosti je dobrotvorni koncert Svečanost harfe koji se održava 5. ožujka u Maloj dvorani Lisinski u dva termina - 17.30 i 20.00 sati i na koji vas također srdačno pozivamo.

Program predavanja