Predstavljen pilot projekt Individualno praćenje šećerne bolesti - aplikacija DiaVitas omogućuje personaliziranu kontrolu dijabetesa

11. rujna 2015., ZAGREB – Danas je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ predstavljen pilot projekt Individualno praćenje šećerne bolesti. Projekt se temelji na primjeni napredne informatičke platforme koja je građanima dostupna putem mobilne aplikacije DiaVitas. Riječ je o digitaliziranom vodiču za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji svojim mogućnostima pruža pomoć u regulaciji dijabetesa, pretilosti i zdravstvenih poremećaja povezanih s ovom bolesti. 

Aplikacija za pametne telefone DiaVitas omogućuje personaliziranje načina prehrane i vježbanja, pri čemu se u obzir uzimaju unesene medicinske informacije. Evidentiranje navika i ponašanja oboljelih pomoću DiaVitas aplikacije također koristi i liječnicima u procjeni u kojoj se mjeri njihovi pacijenti pridržavaju zdravstvenih preporuka.

U Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu šećerna bolest predstavlja velik javnozdravstveni problem te je izražen trend daljnjeg porasta broja oboljelih. Vodeći uzroci smrti kod osoba sa šećernom bolešću su bolesti srca i krvnih žila, a rizik od nastanka ovih bolesti veći je osam puta kod oboljelih od šećerne bolesti. Dijabetes predstavlja značajan čimbenik rizika za nastanak moždanog udara, naročito kod žena (5,4 puta veći rizik nego kod muškaraca), pa bi stoga osobe oboljele od šećerne bolesti trebale pripaziti na prehranu i promijeniti određene životne navike. Upravo je stoga NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznao i kroz ovaj projekt podržao primjenu naprednih tehnologija u regulaciji i prevenciji bolesti koja može biti pogubna za zdravlje.

DiaVitas aplikacija razvijena je uz pomoć najnovijih znanstvenih istraživanja. Prema rezultatima, životni stil (prehrambene navike, dnevna tjelovježba, spavanje, stres) značajno utječe na raznolikost i sastav “dobrih” bakterija u probavnom sustavu. Za dugoročan uspjeh u mijenjanju prehrambenih navika i uvođenju dnevne tjelovježbe potreban je personaliziran pristup kakav nudi aplikacija DiaVitas. U aplikaciju korisnici mogu unijeti svoju povijest bolesti, prema kojoj će im aplikacija preporučiti dnevni unos hrane i aktivnosti kojima mogu poboljšati svoje zdravstveno stanje. Zahvaljujući dnevnom praćenju zdravstvenih parametara, režima prehrane i fizičke aktivnosti korisnicima su omogućeni svakodnevni zdravstveni savjeti te usvajanje zdravih životnih stilova i navika.

Aplikacija je besplatno dostupna za Android, a uskoro i za iOS pametne telefone. Za više informacija posjetite internetske stranice www.stampar.hr i www.diavitas.com, a prikaz aplikacije u pdf formatu možete pogledati ovdje.