Održana javnozdravstvena akcija “Staza zdravlja – Bundek” povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti

Odjel za promicanje zdravlja i Centar za preventivnu medicinu Zavoda uključili su se u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti provedbom javnozdravstvene akcije „Staza zdravlja” 17. rujna na Bundeku.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova, potrebi primjene akcija za smanjenje zagađenja u urbanim sredinama, promociji prava na zdravi život te edukaciji građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu.

U akciji su aktivno sudjelovali članovi Udruge „Ozana“, Društvo za sportsku rekreaciju Centar, kao i ostali građani Zagreba. Sudionicima akcije besplatno su izmjereni krvni tlak i razina glukoze u krvi, provedeno je savjetovanje o mogućnostima i metodama unaprjeđenja zdravlja s naglaskom na savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti primjerenoj dobi, zdravstvenom stanju, tjelesnoj konstituciji i osobnosti, kao i specifično savjetovanje o primjerenom unosu soli i tekućine.

Prikazane su vježbe istezanja i vježbe umjerenog intenziteta prikladne za svakodnevno izvođenje na „Stazi zdravlja“. Ujedno je provedeno savjetovanje građana o zdravlju na radnom mjestu i prikaz vježbi na radnom mjestu (mogućnosti provođenja tjelesne aktivnosti, vježbe razgibavanja na radnom mjestu, vježbe istezanja, vježbe za šaku te vježbe usredotočenog disanja). Svim sudionicima podijeljeni su edukacijski materijali (brošure i letci).

Članak pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo