Obilježavanje Dana plavog irisa, 27. svibnja 2017.

U organizaciji Udruge Cro - ILCO Hrvatska obilježavanje Dana plavog irisa održat će se u subotu, 27. svibnja 2017. godine u Zagrebu i u ostalim gradovima Hrvatske. U Zagrebu će akcija biti održana na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) od 10.00 do 14.00 sati u organizaciji Cro Ilco Zagreb i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u suradnji s Nastavnim zavodim za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Obilježavanje ovog dana namijenjeno je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva te žive s njegovim posljedicama. No, ujedno je to i dan borbe protiv nastanka bolesti, te jedna u nizu aktivnosti kojom se javnost želi upozoriti na ovaj rastući javnozdravstveni izazov današnjice.

U gradu Zagrebu svake godine bilježi se više 600 novooboljelih osoba te više od 360 umrlih. Podaci na razini Hrvatske, također, za sad ne ohrabruju i ne pokazuju silazne trendove te se godišnje bilježi oko 3.000 novooboljelih i oko 2.000 umrlih osoba. Značaj navedenih brojeva nije samo u njihovoj veličini, već treba imati na umu da se iza njih kriju sudbine pojedinca, njihovih obitelji, ali i sredina u kojoj žive.

I zato pozivamo građane da nam se pridruže i kupnjom irisa i potporom ovoj akciji, osvijestimo sebi i cijelom društvu kako zajedno trebamo raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Ujedno, iskoristimo ovo događanje kako bismo unaprijedili i promijenili odnos, i nas osobno, i društva u cjelini prema već oboljelim osobama.

Pripremila: Melita Jelavić, dr. med., spec. epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti, Služba za epidemiologiju