Obilježavanje Dana narcisa, 25. ožujka 2017.

25. ožujka po dvadeseti i prvi put diljem naše zemlje se obilježava Dan narcisa. Narcise su cvijet koji simbolizira proljeće, život i nadu, a u našoj zemlji su uvelike prepoznatljive i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podrška svim onim ženama koje su od istog oboljele. Obilježavanjem Dana narcisa potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda te na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.

Zašto podržati ovu akciju i odazvati se na mamografski pregled?

Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju, još uvijek najčešće sijelo raka u žena. Godišnje se u gradu Zagrebu bilježi više od 600 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.600. Prema podacima o smrtnosti u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 200 žena, a u Hrvatskoj više od 1.000 žena. Važno je napomenuti - ako se rak dojke otkrije na vrijeme mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

U gradu Zagrebu provode se dva programa probira u kojima aktivno sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“:

  • Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te onima iznad 70-te godine starosti. Grad Zagreb i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 43.000 žena.

  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, započeo je 2006. godine, namijenjen je ženama u dobi 50 do 69 godina s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje petog ciklusa, u kojem će se ukupno pozvati oko 130.000 naših sugrađanki. 

Ciljevi navedenih preventivnih programa:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu,

  • dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke,

  • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Javnozdravstvena akcija povodom Dana narcisa

Javnozdravstvena akcija povodom Dana narcisa održat će se u subotu, 25. ožujka 2017. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog  ureda za zdravstvo Grada Zagreba te ostalih zaineresiranih organizacija.

Podržimo ovu akciju, poklonimo sebi i dragim osobama stručak narcisa i podsjetimo se da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti (samopregled, UZV dojki, mamografija te sudjelovanje u programima probira) čuvamo i unaprjeđujemo vlastito zdravlje, ali i zdravlje cijele naše domovine.

Članak pripremila: Melita Jelavić, dr. med., specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti, Služba za epidemiologiju