„Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.“ - Europski tjedan mobilnosti, 16. do 22. rujna 2015.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova, potrebi primjene akcija za smanjenje zagađenja u urbanim sredinama, promociji prava na zdravi život te edukaciji građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu. Vodeća tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je „Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.“ („Choose. Change. Combine.”) s naglaskom na promicanje održive urbane mobilnosti u kojoj građani umjesto vožnje automobilima mogu odabrati pješačenje i vožnju bicikla te tako očuvati okoliš i unaprijediti zdravlje ili pak koristiti javni prijevoz.

Konferencija za medije na kojoj će gradonačelnik Grada Zagreba, u nazočnosti predstavnika svih partnera potpisati Povelju o pristupanju Europskom tjednu mobilnosti 2015. će se održati sutra (utorak), 15. rujna 2015. s početkom u 11,00 sati.

Integriranim planskim pristupom, koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može „očistiti zrak“ te podići kvaliteta života u urbanim područjima, gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom ili prometne gužve predstavljaju veliki problem. Čak i malim promjenama, nas kao pojedinaca, kao što su odlazak na posao biciklom, javnim prijevozom ili hodanjem, odabiremo zdraviji način života. 

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, od 2002. godine uvijek održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, ICLEI - Local Governments for Sustainability i Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji cijele manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

 • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima;

 • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem;

 • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima;

 • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika;

 • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera;

 • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

 

Zagreb ponovno među deset najboljih

Grad Zagreb je i ove godine u konkurenciji 2000 europskih gradova uvršten u deset najboljih koji su prema ocjeni nezavisnog i stručnog žirija organizirali najbolju kampanju i implementirali trajne mjere usmjerene održivom kretanju i mobilnosti u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2014. Time se nastavlja uspješni niz nominacija za prestižnu nagradu Mobility Award koju je Zagreb osvojio 2012. godine. Tema prošlogodišnje kampanje koja se sada ocjenjuje bila je "Naše ulice, naš izbor" ("Our Streets, Our Choice"), s naglaskom na uključivanje građana u oblikovanje i uređenje javnih prostora te na problem prometnog planiranja u urbanim sredinama. Grad Zagreb se na poticaj udruga osoba s invaliditetom i Udruge Moj bicikl uključio u Europski tjedan mobilnosti  2003., a prva prijava za nagradu Mobility Award uslijedila je 2007. godine.

 

Javnozdravstvene aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ povodom Europskog tjedna mobilnosti 

„Staza zdravlja“ - Nastavni Zavod  za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Vrijeme održavanja: 17.09.2015. (četvrtak) od 10:00 do 13:00.

Mjesto održavanja: Park Bundek

Događanja:

 • savjetovanje građana  o mogućnostima i metodama unaprjeđenja zdravlja s naglaskom na savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti primjerenoj dobi, zdravstvenom stanju, tjelesnoj konstituciji i osobnosti;

 • specifična savjetovanja o primjerenom unosu soli i tekućine;

 • besplatno mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi;

 • prikaz vježbi istezanja i vježbi umjerenog intenziteta prikladnih za svakodnevno izvođenje na „Stazi zdravlja“;

 • savjetovanje građana o zdravlju na radnom mjestu i prikaz vježbi na radnom mjestu (mogućnosti provođenja tjelesne aktivnosti, vježbe razgibavanja na radnom mjestu, vježbe istezanja, vježbe za šaku te vježbe usredotočenog disanja);

 • dijeljenje edukacijskih materijala (brošure, letci);

 

„Što onečišćuje zrak?“ 

Posjet djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i edukacija učenika uz podjelu prikladnog edukativnog materijala (brošure, peludni kalendar i herbarizirani primjerci biljke ambrozije). 

Vrijeme i mjesto održavanja: 16.09.2015.  DV Sunce, Pantovčak 72a i 18.09.2015. OŠ Retkovec, Aleja javora 2

Teme:

 • Značaj zraka za sve nas

 • Tipovi kemijskog i biološkog onečišćenja zraka (utjecaj prometa i pelud kao alergen)

 • Utjecaj buke na zdravlje i okoliš

 • Poznavanje i prepoznavanje alergene biljke ambrozije

 • Mali kviz znanja

Detaljan program događanja povodom Europskog tjedna mobilnosti  od 16. do 22. rujna 2015. u Gradu Zagrebu možete preuzeti ovdje (pdf). 

Članak pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo