10. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 21. siječnja i 11. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, 22. do 28. siječnja 2017.

Treća subota u siječnju proglašena je Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice – hrvatskim Danom mimoza. Jubilarna deseta javnozdravstvena akcija Dan mimoza održat će se u subotu, 21. siječnja u Zagrebu na omiljenom Cvjetnom trgu (trg Petra Preradovića) od 10.00 do 14.00 sati u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske lige protiv raka, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH te počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Cvijet mimoze svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti. Prigodnom prodajom mimoza prikupljaju se dobrovoljni prilozi za Zajednicu pacijenata oboljelih od raka „Sv. Juraj“. Građanke i građani u navedenom terminu mogu dobiti odgovore i savjete zdravstvenih djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. 

U prostorijama udruge SVE za NJU (Ulica kneza Mislava 10) u srijedu, 25. siječnja 2017. godine u 12.00 sati održat će se tribina "Biser mudrosti - pobijedimo rak vrata maternice". Tribina je otvorena za javnost, a teme predavanja bit će:

  • „Deklaracija o prevenciji – slijedimo li dobra iskustva Europe?“ - dr. sc. Magdalena Grce 

  • „Možemo li pobijediti rak vrata maternice?“ – Dinka Nakić, dr. med.

  • „Model preventivnih aktivnosti NZJZ 'Dr. Andrija Štampar'” – Maja Marić Bajs, dr. med.

  • „HPV  stigma  ili enigma - Kako razgovarati sa partnerom?“ – Anka Dorić, dr. med. 

Udruga SVE za NJU zajedno s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, HZJZ-om, Institutom Ruđer Bošković i europskom udrugom ECCA pod pokroviteljstvom Ureda SZO u Hrvatskoj i Ministarstva zdravstva, javnozdravstvenom akcijom „Biser mudrosti“ u trgovačkim centrima City Center one East i West u subotu, 28. siječnja od 10 do 14 sati obilježava 11. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Rak vrata maternice – prevencija i briga za zdravlje

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papiloma virus visokog rizika). U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena dok je 2014. godine u Hrvatskoj umrlo 111 žena. Oportunistički probir Papa testom u Hrvatskoj se provodi već 60-ak godina. Takvim pristupom mnogim se ženama Papa test nepotrebno ponavlja, dok druge nikada ne pristupaju pregledu. Uvođenjem organiziranog programa probira krajnji cilj je postepeno potpuno ukidanje oportunističkog probira. 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provode u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Programom su obuhvaćene žene u dobi od 25 do 64 godine. Glavna metoda probira – dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak. Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku. 

U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola starija od 15 godina i osigurana pri HZZO-u ima pravo izabrati ginekologa Primarne zdravstvene zaštite. U Zagrebu preglede provodi 51 specijalista ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (ugovorenih timova HZZO-a). U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ otvorena je linija besplatnoga telefona – 0800 200 166 na kojoj se građanke mogu informirati vezano uz provedbu Preventivnoga programa.

Kao nadstandard klasičnom Papa testu od 2014. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dostupna je i najsuvremenija dijagnostička metoda za rano otkrivanje početnih stadija raka vrata maternice –  Tekućinska citologija (LBC - Liquid-Baseed Cytology). Glavne prednosti metode su što se iz jednog uzorka brisa vrata maternice dobivaju dva testa – citološka analiza stanica i mikrobiološka analiza detekcije HPV-a visokog rizika uz rezultate testa dostupne za sedam dana. Način prikupljanja stanica je isti, no umjesto da se stanice ručno razmazuju na predmetno stakalce, ispiru se u bočicu za transport koja štiti stanice uz manji gubitak stanica od klasičnog Papa testa.

Članak pripremila Maja Marić Bajs, dr. med., koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Gradu Zagrebu, Služba za javno zdravstvo