Nove spoznaje o mehanizmima starenja

Na 195. Gerontološkoj tribini, održanoj 18. studenog 2014. godine o novim znanstvenim spoznajama vezano uz mehanizme starenja, predavanje je održao prof. dr. sc. Ivica Rubelj iz Laboratorija za molekularnu i staničnu biologiju Zavoda za molekularnu biologiju (Institut Ruđer Bošković). Prikazani su rezultati znanstvenih istraživanja s fokusom na značaj telomera u procesu starenja, koje se promatra kao posljedica skraćivanja telomera i akumulacije starih stanica u tkivima. Prema tome, borba protiv starenja upućuje na eliminaciju starih stanica iz tkiva i produžavanje telomera.
 
Prof.dr.sc. Rubelj istaknuo je ulogu telomera koje postaju prediktivni biomarker za starenje, indikator dugovječnosti, bolesti i stresa. Istraživanja potvrđuju da dugovječnost ovisi o pozitivnom zdravstvenom ponašanju. Dulje telomere tako upućuju na bolje zdravlje te na manje stresan život s primjerenom tjelesnom aktivnosti i pravilnom prehranom. Prim. dr. sc. Spomenka Tomek-Roksandić, dr. med. posebno je naglasila značaj novih znanstvenih spoznaja koje utječu na produženje očekivanog trajanja života s implikacijama na gospodarstvenu strukturu, turizam, mirovinske fondove, sustav zdravstva i socijalne skrbi, do obrazovanja i zapošljavanja stručnjaka poput gerontologa, koji postaju sve traženiji na europskom tržištu rada.
 
Autorica teksta: dr.sc. Nada Tomasović Mrčela, dr. med., voditeljica Odsjeka za Geroprofilaksu i promociju aktivnog zdravog starenja