Tečaj higijenskog minimuma

Obavijest - Zbog blagdana Tijelova, ispiti THM-a će se umjesto 31.05.2018. godine (četvrtak), održati 29.05.2018. godine (utorak) od 15.00 do 18.00 sati.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07) obvezuje osobe, koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hrane dolaze u dodir s hranom, da moraju imati osnovna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni.

Hrvatski

Održan Europski kongres o debljini - mogu li slike o štetnosti sokova i gaziranih pića na bocama utjecati na mlade i prehrambene navike?

Od 23. do 26. svibnja održan je 25. jubilarni Europski kongres o debljini. Potrebno se usmjeriti na liječenje debljine kao bolesti, a ne samo liječenje komplikacija. Debljina je ozbiljna bolest s brojnim zdravstvenim posljedicama, a u 95% slučajeva se ne liječi. U tom cilju, nadamo se da barem malim dijelom doprinosimo poboljšanju zdravlja naših mladih kroz aktivnosti Savjetovališta za debljinu i poremećaje prehrane u Centru za zdravlje mladih.

Izdavanje mišljenja o smještaju u jednokrevetnu sobu u studentskom domu zbog zdravstvenih razloga

Služba za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ primat će dokumentaciju za smještaj u jednokrevetne sobe u studentskom domu zbog zdravstvenih razloga za akademsku godinu 2018./2019. u ordinacijama prema priloženom popisu i nadležnim liječnicima za pojedine fakultete.

Stiglo je ljeto i sve je veći broj komaraca u našem okruženju, evo kako se zaštiti

Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini. Saznajte kako...

Savjetujemo: kako koristiti klima uređaje tijekom ljetnih vrućina

Tijekom ljetnih vrućina, koje su tijekom posljednjih godina praćene i visokim postotkom vlage u zraku, spas se pronalazi u upotrebi uređaja za klimatizaciju prostora. Ipak, s korištenjem klima uređaja ne treba pretjerivati. Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7°C.

Kako se zaštiti od velikih vrućina?

Kada se govori o zaštiti zdravlja od visokih temperatura i zaštiti od UV zračenja treba napomenuti da su posebno ugrožene skupine: djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima. Za vrijeme trajanja velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova.

Preporučene mjere zaštite za starije osobe kod izlaganja visokim temperaturama zraka

Referentni centar Ministarstva zdravstva Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba- Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HLZ-a HDZGIG, izradili su Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka.

Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Dana 28. svibnja 2018. godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske upriličeno je svečano potpisivanje sedamnaest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, koji su dio poziva za ulaganja u vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu vrijedna milijardu kuna iz EU fondova. Sa zadovoljstvom možemo reći da se jedan od tih ugovora odnosi na projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u partnerstvu s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“. Projekt će trajati ukupno četiri godine i za cilj ima jačanje istraživačkih i analitičkih kapaciteta u području sigurnosti i kvalitete hrane te jačanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane i njihove zaštite na domaćem i inozemnom tržištu. Infrastrukturni radovi odnosit će se na proširenje laboratorijskog prostora i analitičke opreme, a sve u svrhu približavanja znanosti i novih znanstvenih dostignuća domaćem proizvodnom sektoru. Temeljem izotopne analize koju će budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane obavljati, moći će se i znanstveno utemeljeno utvrditi je li proizvod zaista hrvatski i iz kojeg dijela Hrvatske potječe. U inicijalnoj fazi djelovanja Centra predviđeno je osnivanje baze izotopa za tri skupine proizvoda koji imaju potencijala deklarirati se kao izvorni hrvatski proizvodi s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, a to su med, maslinovo ulje te prirodne mineralne i prirodne izvorske vode. Nakon uspostavljanja baze, izotopnom će se analizom moći utvrditi izvornost proizvoda iz navedenih skupina, a u narednim bi se fazama analize proširile i na druge skupine proizvoda.

Izložba „Komarci - najsmrtonosnije životinje na Zemlji“, 22. svibnja do 31. prosinca 2018.

Hrvatski prirodoslovni muzej, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, organizira izložbu pod nazivom „Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji“.

Suzbijanje komaraca u Zagrebu

Dolaskom toplih proljetnih dana pojavili su se komarci. Na internetskoj stranici Grada Zagreba moguće je pronaći informacije i brojeve telefona tvrtki koje provode suzbijanje komaraca na području grada.

Stranice