Mogućnost povišenih koncentracija prizemnog ozona u gradu Zagrebu

 

Zagreb 

 

Poštovani građani, obavještavamo Vas da je zbog visokih temperatura došlo do povišenih koncentracija prizemnog ozona u zraku grada Zagreba. Ozon (O3) je vrlo oksidirajući plin sastavljen od tri atoma kisika. Nastaje kao prirodni i umjetni spoj.

 

U zemljinoj gornjoj atmosferi (stratosfera) javlja se kao prirodan kemijski spoj koji štiti zemlju od štetnog zračenja. U donjim slojevima atmosfere (troposfera) pojavljuje se kao umjetni kemijski spoj i naziva se prizemni ozon. Prizemni ozon formira se prvenstveno od fotokemijskih reakcija između dvije glavne skupine onečišćujućih tvari u zraku, hlapljivih organskih spojeva (VOC) i dušikovih oksida (NOx).

 

Simptomi izloženosti prizemnom ozonu koji se pojavljuju uključuju: kašalj, iritaciju grla, bol prilikom dubokog udisanja zraka, bol u prsima, te glavobolju i mučninu. Ovo se posebno odnosi na djecu, osobe s bolestima pluća, starije osobe i ljude koji obavljaju različite poslove na otvorenom, a koji mogu biti posebno osjetljivi na prizemni ozon.

 

Trenutno stanje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu građani mogu pogledati na http://iszz.azo.hr/iskzl/.

 

U slučaju loše ili vrlo loše kvalitete zraka potrebno je razmisliti o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno loše kvalitete zraka preporuka je izbjegavati fizičku aktivnost na otvorenom.