Međunarodni dan nulte tolerancije spolnog ozljeđivanja (obrezivanja) žena, 06. veljače 2016.

Spolno ozljeđivanje odnosi se na sve postupke koje uključuju djelomično ili potpuno odstranjivanje vanjskih ženskih genitalija ili druge povrede ženskih spolnih organa iz nemedicinskih razloga, a međunarodno je priznato kao kršenje ljudskih prava djevojkama i ženama . Oko 120 do 140 milijuna žena i 3 milijuna djevojčica u svijetu žrtve su namjernog spolnog ozljeđivanja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Iako je prije svega koncentrirano u 29 zemalja Afrike i Bliskog istoka, obrezivanje žena je globalni problem, a također se prakticira i u nekim zemljama u Azije i Latinskoj Americi. Prisutno je i među doseljenicima koji žive u Zapadnoj Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i na Novom Zelandu. Ujedinjeni Narodi (UN) prvi su put službeno obilježili Međunarodni dan nulte tolerancije spolnog ozljeđivanja žena 6. veljače 2003. godine.

Takvi postupci odražavaju duboko ukorijenjenu nejednakost među spolovima i predstavljaju ekstremni oblik diskriminacije nad ženama i djevojkama. To također krši njihova prava na zdravlje, sigurnost i tjelesni integritet, pravo na slobodu od mučenja i okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i njihovo pravo na život kada takvo postupanje rezultira smrću ženske osobe. Zdravstvene negativne posljedice ovise o postupku, ali mogu uključivati rekurentne infekcije, kronične bolove, ciste, neplodnost, komplikacije tijekom trudnoće i poroda i fatalna krvarenja. Psihološke komplikacije obično uključuju depresiju i posttraumatski stresni poremećaj. 

Za promicanje napuštanja takvih praksa potrebni su koordinacija i sustavni rad te angažman angažirati cijele zajednice i usredotočiti se na ljudska prava i ravnopravnost spolova. Iako je takva nehumana praksa prisutna više od tisuću godina, programski dokazi sugeriraju da je se može okončati u jednoj generaciji. Populacijski fond Ujedinjenih Naroda (UNFPA), s UNICEF-om, vodi najveći globalni program za ubrzavanje napuštanja takve prakse . Program je trenutno usredotočen na 17 afričkih zemalja, a također podržava regionalne i globalne inicijative. Tema UN-a za 2016. godinu je „Postizanje novih globalnih ciljeva kroz eliminaciju obrezivanja žena do 2030. godine“.

Ključne činjenice:

  • Globalno, procjenjuje se da je između 100 milijuna do 140 milijuna djevojčica i žena u ovom trenu doživjelo neki oblik namjernog spolnog ozljeđivanja.

  • Ako se sadašnji trendovi nastave, 15 milijuna dodatnih djevojaka u dobi između 15 i 19 godina bit će podvrgnuto obrezivanju do 2030. godine.

  • Spolno obrezivanje se uglavnom provodi na mladim djevojkama negdje između djetinjstva i 15. godine.

  • Spolno obrezivanje žena uzrokuje teška krvarenja i zdravstvene probleme, uključujući ciste, infekcije, neplodnost, kao i komplikacija pri porodu povećanim rizikom od smrti novorođenčadi.

  • Spolno obrezivanje je kršenje ljudskih prava djevojkama i ženama!

Članak pripremila: Lea Maričić, mag. psih., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti