Laboratorij za mikrobiološke analize hrane

  • Voditelj Laboratorija:
  • Zdenko Mlinar, dipl. ing., univ. spec. techn. aliment.
  • Telefon:
  • 385 1 46 96 246
  • Telefaks:
  • 385 1 46 78 103
  • E-mail:
  • zdenko.mlinar@stampar.hr
  • Adresa:
  • Mirogojska cesta 16
  • 10000 Zagreb
  • Hrvatska
 

Laboratorij radi mikrobiološke analize hrane sukladno važećoj zakonskoj regulativi. Ispitivanja se rade standardnim metodama ispitivanja baziranih na kultivaciji mikroorganizama.

Djelatnost laboratorija obuhvaća uzorke iz različitih faza proizvodnje, pripreme i distrubucije uključujući uzorke briseva, otisaka i krpica, kao i specifična ispitivanja različitim tehnikama – određivanje aktiviteta vode (aw), određivanje/verifikacija trajnosti proizvoda, detekcija patogena, alergena i vrsta mesa (food fraud) molekularnim tehnikama Real-Time PCR uređajem.

Temeljem dobivenih rezultata daje se ocjena o sukladnosti rezultata ispitivanja s važećim zakonskim propisima i/ili specifikacijama. Jednako tako, prema potrebi, daje se i tumačenje rezultata ukoliko nije moguće jednoznačno tumačiti zakonske propise ili propisa nema.