Konferencija za medije "Zagreb - Zeleni grad", 19. travnja 2018.

Onečišćenje zraka postaje sve veći javnozdravstveni problem, a jedan od najvećih izvora zagađenosti zraka u urbanim sredinama jesu ispušni plinovi automobila. Kao rješenje ovog problema konzorcij kojeg čine Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te tvrtke GGT, Smart sense i Mapos usluge osmislili su jedinstven projekt pod nazivom „Zagreb – Zeleni grad“, a Grad Zagreb prepoznao je vrijednost projekta te je podržao njegovu implementaciju.

Projekt „Zagreb – Zeleni grad“ temelji se na jedinstvenoj tehnologiji čišćenja motora s unutarnjim izgaranjem kojom se emisije štetnih plinova smanjuju od 30 do 95 posto, a čime će se znatno poboljšati javnozdravstveni uvjeti i kvaliteta života u urbanim sredinama. Suradnja Konzorcija i Grada Zagreba započet će realizacijom pilot projekta, u okviru kojeg će se provesti čišćenje motora 100 vozila.

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na konferenciju za medije i demonstraciju primjene navedene tehnologije

koja će se održati u četvrtak, 19. travnja s početkom u 11.00 sati,

u krugu Podružnice Zagrebačke ceste, u Centralnoj bazi Zimske službe,

Žitnjak, Ulica Gordana Lederera 2.

O Projektu i važnosti uvođenja mjera za smanjenje emisije štetnih plinova iz prometa govorit će:

• Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“,

• Mirka Jozić, mag. oec., pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša,

• Milan Bandić, dipl. politolog, gradonačelnik Grada Zagreba.

Osnovne informacije o projektu „Zagreb – Zeleni grad“:

Projektom „Zagreb – Zeleni grad“ predviđeno je osnivanje četiri do šest „eko centara“ u kojima bi se postavilo 250 uređaja za čišćenje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, što je dovoljno da se sva vozila u gradu Zagrebu pročiste jedanput godišnje. Projektom će se postići smanjenje emisije štetnih plinova od 30 do 95%, što će utjecati na smanjenje onečišćenja zraka za preko 20%. Projekt će se provesti u dvije faze. U prvoj fazi realizacije projekta predviđeno je postavljanje guste mreže automatiziranih mjernih stanica za praćenje parametara onečišćenja zraka na području Zagreba, kako bi se što učinkovitije napravila snimka trenutnog stanja te kako bi se u konačnici sa što većom pouzdanošću i u realnom vremenu kontinuirano pratila kvaliteta zraka i trend smanjenja onečišćenja na kritičnim mikro lokacijama.