Uspješno održana Javnozdravstvena akcija „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u Novom Jelkovcu, 27. svibnja 2019.

U sklopu programa „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ uspješno je održana druga ovogodišnja Javnozdravstvena akcija, 27. svibnja 2019. godine, u prostorijama Mjesne samouprave Novi Jelkovec. Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i odlukom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Tijekom javnozdravstvene akcije pripadnici romske nacionalne manjine bili su u mogućnosti obaviti preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi (GUK), analizu tjelesne mase, individualno savjetovanje o nastavku terapije i regulacije optimalnog krvnog tlaka i razine šećera u krvi, pravilnoj prehrani vezanoj uz navedena stanja, kao i tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, provjeru oštrine vida te preventivni mamografski pregled.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (liječnici, medicinske sestre, profesor kineziologije, nutricionista i edukacijski rehabilitator) održali su individualna i grupna savjetovanja uz edukativna predavanja, o: „Zdravim stilovima života“, „Upoznavanju s pravima iz zdravstvenog osiguranja“ i „Reproduktivnom i spolnom zdravlju djevojaka i žena“. Svaki sudionik dobio je, po završetku javnozdravstvene akcije, brošure i letke „Savjeti za zdravlje“, kao i poklon paket s promotivnim materijalima.

Marija Škes, mag.educ.reh.

Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo