Javnozdravstvena akcija „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“, 3. listopada

U sklopu programa „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u srijedu, 3. listopada 2018. godine na adresi prostora mjesne samouprave Zagreb, Kozari bok IX. odvojak 11 od 10.00 do 14.00 sati bit će održana prva ovogodišnja Javnozdravstvena akcija. Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2013.- 2020. jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i odlukom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Tijekom javnozdravstvene akcije pripadnici romske nacionalne manjine moći će obaviti preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećer u krvi (GUK), individualno savjetovanje o nastavku terapije i regulacije optimalnog krvnog tlaka i razine šećer u krvi, pravilnoj prehrani vezanoj uz navedena stanja kao i tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, provjeru oštrine vida te preventivni mamografski pregled.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (liječnici, medicinske sestre, profesor kineziologije, nutricionista i edukacijski rehabilitator) održat će i edukativna predavanja s temama:
• „Zdravi stilovi života“
• „Upoznavanje s pravima iz zdravstvenog osiguranja“
• „Reproduktivno i spolno zdravlje djevojaka i žena“

Po završetku javnozdravstvene akcije sudionicima će biti podijeljene brošure „Savjeti za zdravlje“, kao i poklon paket s promotivnim materijalima.

Služba za javno zdravstvo