Izvješće sa simpozija „Bioetički principi u palijativnoj medicini“

Slika preuzeta sa www.bolnicasvetirafael.eu
Slika preuzeta sa: www.bolnicasvetirafael.eu

13. studenoga 2019. godine u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac održan je jednodnevni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Bioetički principi u palijativnoj medicini“.

U ime Referentnoga centra MZ za zaštitu zdravlja starijih osoba Službe za javnozdravstvenu gerontologiju sudjelovala je Karmen Arnaut, bacc. med. techn.

Simpozij je izveden u organizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac, a glavna tema predavanja bila su bioetička pitanja o eutanaziji i organizaciji palijativne skrbi.

Predavači su bili iz raznih profesija - liječnici, medicinske sestre, mag. educ. phill., fratri predstavnici Bolničkog reda Milosrdne braće te časna sestra Antonija. Vlasta Vučevac, dr. med. gerontolog, dr. sc. fra Ivica Karlo Lapić, prof. dr. sc. Križo Katinić, Hrvoje Vargić, mag. educ. phill., doc. dr. sc. Štefica Mikšić, č. s. Antonija Grubišić u svojim su prezentacijama dali multidimenzionalni pristup ovoj temi. U sklopu Simpozija sudionici su posjetili odjel palijativne skrbi i upoznali se sa zdravstvenom njegom osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija u zadnjem stadiju bolesti. Nakon predavanja razvila se zanimljiva rasprava o eutanaziji kao ljudskom pravu i prizivu savjesti liječnika.