Otkrijte namirnice koje vam štete - intolerancija na hranu

intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu („odgođena alergijska reakcija tipa III”) očituje se kao nepoželjna reakcija organizma na unos određene hrane ili sastojaka hrane. Intolerancija na hranu nije niti trovanje niti alergija na hranu.

Kod alergija na hranu nastaje brza uzročno-posljedična reakcija, neposredno nakon konzumacije određene hrane uz jasnu kliničku manifestaciju. Kod intolerancije na hranu nema brze uzročno-posljedične reakcije, a simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane ili sastojak hrane.

Najčešći simptomi intolerancije na hranu su:

  • gastrointestinalni (grčevi u trbuhu, nadutost, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva)
  • dermatološki (kožni osip, suha koža, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, akne, psorijaza)
  • pretilost
  • respiratorni (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj)
  • neurološke (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica)
  • psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost)

U testovima su zastupljene namirnice iz svih prehrambenih skupina: žitarice s glutenom, žitarice bez glutena, povrće, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, ribe, rakovi i školjke, sve vrste mesa i proizvoda od mesa, začini, jaja, sladila, aditivi i konzervansi. 

Test intolerancije na hranu preporučuje se svim osobama od navršene pete godine života koje pate od navedenih simptoma.

Bez Testa intolerancije osoba teško može točno i precizno znati koja namirnica izaziva određene simptome. →

Rezultati dobiveni testom intolerancije na hranu omogućuju primjenu odgovarajuće prehrane eliminacijom namirnica koje su testiranjem pokazale određeni stupanj intolerancije (eliminacijska dijeta).

Dijeta je individualna, ovisi o zdravstvenom stanju samog pacijenta te stupnju intolerancije za određenu namirnicu (koliko dugo je potrebno izbjegavati određenu namirnicu i s kojom jednako vrijednom namirnicom ju je moguće zamijeniti).

Našem stručnom timu zdravlje pacijenata je na prvom mjestu, stoga je pouzdan, precizan (min. 96%) i kvalitetan Test intolerancije na hranu (na 44, 88, 176 i 264 namirnica) moguće napraviti u Centru za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, 10000 Zagreb.

Dodatne informacije dostupne su pozivom na brojeve telefona
Centra za preventivnu medicinu:
01 4696 168
01 4696 191