EU suradnja o kroničnim bolestima: godina dana od početka programa

Donositelji odluka i stručnjaci iz cijele Europe sastaju se u Bruxellesu 19. veljače 2015. kako bi raspravljali o napretku napravljenom od pokretanja Zajedničke aktivnosti o kroničnim bolestima i promicanju zdravog starenja kroz životni ciklus (engl. Joint Action on Chronic Diseases and Promoting Healthy Ageing across the Life Cycle, JA-CHRODIS) prije godinu dana. Zajednička aktivnost pruža državama članicama EU jedinstvenu mogućnost međusobnog učenja kao i jačanje njihovih sposobnosti za sprečavanje, nadgledanje i liječenje kroničnih bolesti.

19. veljače sastat će se cijeli JA-CHRODIS konzorcij, koji uključuje predstavnike iz 63 organizacije (suradni partner je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i jedini je predstavnik iz Hrvatske) kao što su nacionalne službe za zdravstvo, regionalna zdravstvena tijela i istraživačka tijela iz cijele EU kao i predstavnici Europske komisije na prvoj Općoj skupštini. Konzorcij će na ovome događaju, nazvanom "Ususret dobrim praksama u sprečavanju i liječenju kroničnih bolesti, za zdravije sutra", raspravljati o dosadašnjim postignućima kao i o nadolazećem radu. Vanjska tijela zainteresirana za učenje o sadržaju JA-CHRODIS-a i o tome kako oni mogu doprinijeti su pozvana da se pridruže Forumu dionika koji će se održati nakon Opće skupštine. Forum dionika se održava redovito za vrijeme JA-CHRODIS tečaja kako bi se omogućila otvorena debata s voditeljima Zajedničke aktivnosti.

Europska komisija (Glavni ured za zdravlje, DG SANTE) i pridružene europske vlade zajednički investiraju skoro 10 milijuna eura u JA-CHRODIS, u svrhu prepoznavanja i dijeljenja najboljih pristupa u smanjenju tereta kroničnih bolesti u EU. Fokus JA-CHRODIS-a je unapređivanje zdravlja rješavanjem osnovnih faktora rizika koji mogu dovesti do kronične bolesti te prepoznavanje sveobuhvatnog i djelotvornog liječenja osoba s dijabetesom ili onih koji boluju od više kroničnih stanja. Rezultati Zajedničke akcije stoga mogu doprinijeti podupiranju cjelovitog zdravstvenog pristupa s ciljem smanjenja tereta kroničnih bolesti u Europi.

Općoj skupštini JA-CHRODIS-a i Forumu dionika će prethoditi sastanci Savjetodavnog i Upravnog odbora koji će se održati 18. veljače. Savjetodavni odbor je sastavljen od 10 vanjskih stručnjaka iz cijele Europe koji su prepoznati i izabrani kroz JA-CHODIS. Njihova zadaća je savjetovati Zajedničku aktivnost o sadržaju i metodologiji s ciljem osiguravanja optimalnih sveukupnih rezultata. Upravni odbor se sastoji od predstavnika iz 25 Ministarstava zdravstva. Oni će raspravljati o dosadašnjem strateškom napretku i tehničkom radu i osigurati sinergiju između JA-CHRODIS-a i njihovog nacionalnog i međunarodnog djelovanja u području kroničnih bolesti.

Juan Riese, koordinator JA-CHRODIS-a kaže: "JA-CHRODIS događaji su važna prekretnica za postavljanje smjera Zajedničke aktivnosti i za doprinos koji ona ima u smanjenju kroničnih bolesti u EU kao i troška kojeg one donose životima pojedinaca te zdravstvenom i socijalnom sustavu.". Činjenica kako je ovo do danas najveća Zajednička aktivnost koja je financirana iz Javnog zdravstvenog programa EU pokazuje važnost ove teme Europskoj komisiji i zemljama koje sudjeluju.

Izvor: www.chrodis.eu