Europski dan debljine


Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove će godine u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ organizirati provedbu aktivnosti Hodanjem do zdravlja u Gradu Zagrebu i obilježiti Europski dan debljine.

Europski dan debljine se obilježava treće subote u svibnju, a ove godine je to 18. svibnja. Obilježavanje Europskog dana debljine započelo je 2010. godine na inicijativu Europskog udruženja za proučavanje debljine (engl. European Association for the Study of Obesity, EASO). Tema ovogodišnjeg dana je „Borimo se protiv debljine zajedno“ (engl. Tackling Obesity Together).

Debljina je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Europi i Hrvatskoj, među odraslima i djecom. Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao jedini značajni čimbenik rizika za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od kojih umire više od 80 % stanovništva Republike Hrvatske, a to su kardiovaskularne bolesti, neka sijela tumora, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji.

Da bi se prevenirala debljina u djece, potrebno je od najranije dobi usvajati zdrave životne navike, konzumirati raznovrsnu prehranu, baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću te što manje vremena provoditi u sjedilačkom obliku ponašanja, kao što je gledanje televizije ili korištenje računala, tableta, mobitela itd., kako bi zdrava mlada aktivna populacija izrasla u zdrave odrasle osobe.

Cilj nam je osvijestiti i potaknuti građane Grada Zagreba, prije svega one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje te na taj način učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja.

Hodanje kao fizička aktivnost idealna je za sve dobne skupine i preporuča se svima. Osim što pomaže u regulaciji tjelesne mase, poboljšava čovjekovo opće zdravstveno stanje. Jednostavno je, te kod hodanja i pješačenja nema prepreka koje se javljaju kod nekih drugih rekreacijskih aktivnosti (nedostatak vremena, novca, vještina i sl.).

Pozitivni učinci tjelesne aktivnosti su brojni, a neki od njih su:

  • Smanjenje rizika oboljenja od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa II, maligne bolesti…)
  • Smanjenje rizika od nastanka osteoporoze
  • Poboljšanje ukupnog fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja
  • Pomaže lakšem održavanju tjelesne mase.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže u petak 17. svibnja 2019. godine, s početkom u 11:30 sati. Predviđena ruta hodanja je:

- Start: Ispred glavnog ulaza u naš Zavod gdje će nas pričekati kolege iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (oni kreću ispred svog glavnog ulaza u 11:15h)

- Krematorij i natrag (oko 4,5 kilometara).

Veselimo se Vašem dolasku!                                                                                                                                   

Ana Puljak, dr.med., spec. javnog zdravstva